МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ: АРХИВСКО-ДОКУМЕНТАЦИОНА ЗБИРКА :: Semberija INFO ::

 

МУЗЕЈ СЕМБЕРИЈЕ: АРХИВСКО-ДОКУМЕНТАЦИОНА ЗБИРКА


Музеј Семберије планира реализовати пројекат за формирање архивско-документационе збирке о тренуцима распада СФРЈ и узроцима који су довели до ратних сукоба у БиХ и свега што се у то вријеме дешавало на простору Семберије и Мајевице.

-Иницијатива је потекла од чланова Предсједништва и Савјета за народну одбрану Скупштине општине Бијељина из периода 1990, 1991. 1992. година.  Састанак смо имали и 1. априла 2022. године кад смо донијели закључак да се оформи архивски центар који би сакупљао документе, фотографије и све информација за период 1992. до 1995. године, те у период распада СФРЈ и ратних дешавања на територији БиХ, са акцентом на територију Бијељине”, рекао је директор Музеја Момчило  Копривица. Он је додао да су се у договору са некадашњим предсједником Општине Бијељина Цвијетином Симиће, услагласили да то буде архивска музејска збирка, која ће окупити све оно што је значајно за тај период.

-Збирка би обухватила период од распада СФРЈ и ратних дешавања у Семберији и Бијељини, а то би био значајан допринос за културу сјећања. Надам се да ће Градска управа и све релевантне инситуције дати подршку Музеју како бисмо квалитетно урадили збирку из које бисмо направили монографију која ће говорити о тим догађајима”, рекао је Копривица и додао да су ребалансом буџета тражили иницијална средства за почетак пројекта.  Цвијетин Симић, некадашњи предсједник Општине истакао да већ дуги низ година покушавају да реализују овај пројекат, али није било слуха од надлежних.

-Жалосно је да и након 30 година Бијељина нема архив, а у Градској управи нема чак ни оригиналних одлука из тог периода. Мислим да ћемо највише докумената морати тражити из Хашког трибунал, а оно што морам нагласити је да Бијељина нема никаквог разлога да се стиди или да стархује од докумената и активности из тог периода. Досадашње локалне управе нису имале разумијевања, али од актуелне Градске управе и Скупштине града имамо наговјештаје да ће нам ребалансом буџета обезбиједити средства, на чему смо унапријед захвални”, рекао је Симић. Подршку иницијативи за реализацију пројекта дао је и предсједник БОРС Радан Остојић.

-Архивска грађа из тог перода треба да се прикупи, обједини и да се чува, јер то је период одбрамбено-отаџбинског рата. Архивска грађа из тог периода ће допринијети истини и спријечити спекулације”, рекао је Остојић и додао да пројекат има подршку БОРС и Градске борачке организације, те очекује да подршка неће изостати ни од Града Бијељина и републичких  инситуција.