Ђурђевић: Народне паре трошене на незаконит начин :: Semberija INFO ::

 

Ђурђевић: Народне паре трошене на незаконит начин


Што се тиче актуелног питања запошљавања нових радника у Градској управи и питања, да ли ће недостајати средстава за плате запослених у градској администрацији, могу слободно да кажем да је у питању неодговорно поступање, прекршена је фискална одговорност, запослен је огроман број људи без јавног конкурса и без икаквих критеријума, личном одлуком једног човјека, изјавио је предсједник Скупштине града Александар Ђурђевић на конференцији за штампу којој су присуствовали одборници Коалиције “Договор за Бијељину”, одржаној уочи  16. редовне сједнице градског парламента.

Ђурђевић је истакао да ће, према анализи Одјељења за финансије, за исплату плата и бруто примања запослених у градској администрацији у 2022. години недостајати око 1,3 милиона КМ.

“Повећан је број радника на неодређено вријеме. На дан 30.јуна ове године привремено је било запослено 71 лице и за њихове плате, за један мјесец, требало је издвојити око 173.220 КМ. На годишњем нивоу то би износило 2,1 милион КМ. Поменутих 1,3 милиона КМ, који недостају и 800.000 КМ су садржани у тих 2,1 милион КМ. Добили смо информацију од Пореске управе РС да, закључно са данашњим даном, има око 107 запослених радника на одређено вријеме. То значи да је у међувремену, у току предизборне кампање, запослено још 36 радника. Годишњи износ средстава за плате 107 радника је око три милиона КМ. Тренутно је ангажовано и 33 радника по уговору о дјелу”, изјавио је Ђурђевић, нагласивши да је у међувремену управни инспектор утврдио неправилности око запошљавања 26 запослених радника на одређено вријеме.

“Све су то народне паре, потрошене на незаконит начин. Питање је, да ли треба легализовати запошљавање 107 радника без јавног конкурса и трошење више стотина хиљада КМ народног новца за ову намјену. Ми овакво поступање градоначелника нећемо подржати, нити ћемо легализовати незаконит рад и незаконито трошење буџетског новца”, истакао је Ђурђевић, нагласивши да ће одборници Коалиције “Договор за Бијељину” тражити финансијску и кадровску анализу, те прецизне одговоре о критеријима којима се градоначелник руководио приликом запошљавања радника на одређено вријеме.

Стајић: Недовољна финансијска подршка пољопривредницима

Одборник Драго Стајић, члан Комисије за пољопривреду у Градској управи Бијељина, изјавио је да је предложена финансијска подршка за надокнаду штете од суше пољопривредницима, у износу од 100 КМ по хектару, недовољна, те да Коалиција “Договор за Бијељину” тражи да да та помоћ износи 200 КМ по хектару, а да лимит за 10 хектара износи 2.000 КМ.

“Ни са 200 КМ помоћи штета се не може надокнадити, али се бар може ублажити. Уколико градоначелник до сједнице скупштине не промијени одлуку, ми ћемо у приједлогу буџета за 2023. годину тражити да та помоћ буде уврштена у буџет за наредну годину. Министарство пољопривреде би на вријеме дјеловало да је градоначелник правовремено прогласио елементарну непогоду за Бијељину”, изјавио је Стајић.

Лазаревић: Коалиција није била кочничар, већ конструктиван фактор

Одборник Златан Лазаревић, директор Аграрног фонда града Бијељина, изјавио је да је “градоначелник два пута током љета показао да је недоговоран према пољопривредним произвођачима, јер је водио неуспјешне састанке око откупне цијене пшенице и није на вријеме прогласио сушу као елементарну непогоду”.

“Семберија је имала услове за проглашење елементарне непогоде суше, али се закаснило с том одлуком. Понижавајуће је пољопривредницима додијелити по 100 КМ, али ми ћемо И такву одлуку усвојити, те ћемо амандманом пољопривредницима надомјестити још толико средстава. Омогућићемо им и исплату премије за пшеницу од пет пфенига. Коалиција “Договор за Бијељину” није била кочничар, већ је конструктивно дјеловала до сада и ми смо опредијељени за развој Семберије”, истакао је Лазаревић.

Семберија инфо