ПОДРШКА ПРИВРЕДИ И ИЗВОЗУ РОБЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У АУСТРИЈУ :: Semberija INFO ::

 

ПОДРШКА ПРИВРЕДИ И ИЗВОЗУ РОБЕ ИЗ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ У АУСТРИЈУ


Тренинг за власнике малих и средњих предузећа

Представништво Републике Српске у Аустрији, у оквиру мјера подршке привреди Републике Српске, те ради превазилажења проблема које је изазвала пандемија вируса корона, организовало је данас у Бијељини, уз помоћ и подршку Градске управе, Развојне агенције града Бијељина и Подручне привредне коморе Бијељина, презентацију за представнике малих и средњих предузећа  о начину и методама остваривања пословне сарадње са привредним субјектима у Аустрији.

Александар Ђурђевић, предсједник Скупштине града Бијељина истакао је важност једне овакве презентације и тренинга за власнике малих и средњих предузећа, нагласивши да је то начин и пут да им се отворе врата на аустријско тржиште.

„Посредством Представништва Републике Српске у Аустрији наша предузећа се могу повезати са аустријским институцијама и предузећима, а овакви тренинзи могу помоћи у осмишљавању презентације и остваривања конкретне привредне сарадње са привредом Аустрије. За нас је важно да извозом наших роба и услуга остваримо неку нову вриједност која ће бити у интересу свих нас, односно људи који живе на овим просторима“, истакао је Ђурђевић.

 Младен Филиповић, шеф Представништва Републике Српске у Аустрији изјавио је да је циљ оваквих тренинга успостављање комуникације између извозно орјентисаних предузећа у Републици Српској са предузећима у Аустрији.

„Ту активност развијамо кроз три фазе, тако да  свако предузеће зна у сваком тренутку у којој фази се налазе активности са Представништвом. Радимо и истраживање тржишта за наше фирме, као и успостављање директне комуникације са фирмама у Аустрији. Због пандемије вируса корона у протекле двије године нисмо били у могућности да организујемо посјете и директне контакте између привредника. Представништво  успоставља комуникацију, припрема састанке, тако да свако предузеће које дође у Аустрију има остварен тај први корак за конкретнију сарадњу“.

Мр Младен Филиповић каже да су аустријски партнери највише заинтересовани за сарадњу са металско - прерађивачким и дрвопрерађивачким предузећима.

„Аустријски привредници, посебно мала и средња предузећа, интензивно трагају за пословним партнерима у региону. Многи се након избијања украјинске кризе  окрећу од Азије и желе остварити што бољу комуникацију са предузећима у овој регији. Они очекују квалитет, често не питајући за цијену производа. Наравно, они инсистирају на дугорочној сарадњи. Све што се ради са аустријском привредом, треба гледати дугорочно. Свако предузеће које успјешно послује у Аустрији, има дугорочне планове сардање са аустријским партнерима“, каже Филиповић, истичући да је Аустрија један од најозбиљнијих трговинских партнера БиХ.

 „Са Републиком Српском  Аустрија је у 2021. години остварила трговинску размјену од 520 милиона КМ, што је за 80 милиона КМ више него у 2020. години. То је позитиван тренд и ми га желимо одржати. Аустрија је један од највећих инвеститора у БиХ и Републици Српској. Аустрија је за нас важна, не само историјски и географски, већ и као привредни партнер. Аустријанци цијене наше привреднике и наше производе. Због тога је наш циљ даље развијање промоције предузећа из Републике Српске у Аустрији“, истакао је мр Младен Филиповић, шеф Представништва РС у Аустрији.

 (Семберија Инфо)