МИНИСТАР ПРИВРЕДЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВА У ПОСЈЕТИ БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

МИНИСТАР ПРИВРЕДЕ И ПРЕДУЗЕТНИШТВА У ПОСЈЕТИ БИЈЕЉИНИ


Министарство привреде и предузетништва Републике Српске учиниће све како би привредницима обезбиједило боље услове за пословање, стицање стратешких партнера и извоз производа, изјавио је ресорни министар Вјекослав Петричевић током посјете бијељинским предузећима ,,Елвако МетПро'' и ,,Орао''.
 
Петричевић је након обиласка постројења у ,,Елваку'' рекао новинарима да ово предузеће тренутно развија сопствени производ и да се сертификација очекује до краја године.
 
,,Са директором овог предузећа разговарао сам и о проблему одласка људи у иностранство, али ме је увјерио да су се неки од радника који су отишли, вратили у фирму и да ће ускоро доћи и до проширења производње. Предузеће 'Елвако МетПро' има добру сарадњу са средњом Техничком школом и већ су запослили неколико генерација младих људи'', навео је Петричевић.
 
Он је истакао да је у Републици Српској од 1. јула ступио на снагу закон о подстицајима на повећање плате, те да је главни циљ смањење цјелокупне стопе доприноса на 50 одсто.
 
,,То је један вид помоћи, да се кроз законско рјешење омогући повећање плате радницима која се исплаћује у банци, а с друге стране привредницима да се омогући да задрже раднике у својој компанији'', нагласио је Петричевић.
 
Директор ,,Елвако МетПро'' Зоран Ристић појаснио је да се ово предузеће бави производњом вишенамјенских контејнера, затим производњом модела авиона ,,Ербас А350'' који служи за тренинге ватрогасаца, те да развијају концепте транспортних контејнера које би требало да израђују од наредне године.
 
,,Запошљавамо 90 радника, а потребе и капацитети су свакако већи. Углавном су нам потребни бравари и вариоци. Највећи нам је проблем када радници треба да оду у Њемачку да склопе наше производе, тада је тешко добити дозволе, све иде споро. Надам се да ће нам Министарство помоћи у томе'', додао је Ристић.
 
Министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић посјетио је и АД ,,Орао'', гдје га је вршилац дужности директора Биљана Марковић упознала са капацитетима овог предузећа.
Он је рекао да се на недавно одржаном Сајму војног наоружања у Београду представило и 13 привредних субјеката из Републике Српске, међу којима ,,Орао''.
 
,,Данас сам у 'Орлу' како бисмо разговарали о могућности проширења услуга посредством Министарства одбране Србије. Осим тога, преговарамо и са руском компанијом 'Роштек' са којом ћемо одржати састанак у Бањалуци крајем августа'', навео је Петричевић.
 
Марковићева је истакла да је важно да се убрзају процеси преговарања са потенцијалним стратешким партнерима, како би запослени у ''Орлу'' могли да буду сигурни у будућност пословања.
 
,,Ми имамо специфичан капацитет и велики број људи који су након рата доселили углавном са простора сарајевско-романијске регије. Они имају потребу да овдје остану, раде, живе, и зато је важно да будућност 'Орла' буде видљивија. Захваљујем министру што нас је посјетио и сигурна сам да ћемо остварити значајну сарадњу'', нагласила је Марковићева.
 
Семберија инфо