У УГЉЕВИКУ ОБИЉЕЖЕНО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД НАСТАНКА ПРВЕ МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

У УГЉЕВИКУ ОБИЉЕЖЕНО ТРИ ДЕЦЕНИЈЕ ОД НАСТАНКА ПРВЕ МАЈЕВИЧКЕ БРИГАДЕ ВОЈСКЕ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


У Угљевику је данас обиљежено три деценије од настанка Прве мајевичке бригаде Војске Републике Српске.

На градском тргу, испред спомен-обиљежја служен ја помен за 301 погинулог војника ове бригаде и положени су вијенци.

Претходно су начелник Угљевика Василије Перић и предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић положили вијенац на спомен-статуу пуковника Милана Јовића, хероја рата, који је синоним Прве мајевичке бригаде, а живот је дао на мјесту њеног команданта.



Предсједник Борачке организације Угљевика Јован Маринковић рекао је да Прва мајевичка бригада има велики ратни пут, 301 погинулог борца а 648 их је рањено.

-Сви ови подаци говоре о великој војној ангажованости општине Угљевик, насељене људима храброг срца са великим патриотизмом- рекао је Маринковић новинарима.

Он је истакао да је бригада одликована орденом Немањића.

-Кроз бригаду је прошло до 3.500 часних бораца, а њен командант пуковник Милан Јовић храбро је погинуо на првој борбеној линији предводећи своје војнике а за ратне заслуге и он је одликован орденом Немањића-напомено је Маринковић.

Командант првог батаљона бригаде, мајор Ратко Ђурковић рекао је да су борци ове бригаде углавном били распоређени на планини Мајевици.

-Бригада је формирана 19. маја 1992 године одлуком штаба Војске Републике Српске имала је само на Мајевици седам офанзива. Бранили смо највећу коту Мајевице, Радио-релејни систем и до краја рата смо је одбранили- рекао је Ђурковић.

Начелник Угљевика Василије Перић рекао је да су помијешана осјећања јер данас се слави и изражава захвалност преживјелим борцима а са друге стране присјећамо се свих оних који су животе дали за слободу српског народа и стварање Републике Српске.

-Сви треба да будемо вриједни и марљиви и да се посветимо идеалима за које су се жртвовали погинули јунаци али и да све учинимо да српски народ живи у слободи-рекао је Перић.



Након помена, одржана је Свечана академија у угљевичком Центру за културу на којој је приказан документарни филм о Првој мајевичкој бригаде.

Вечерас ће у част бригаде бити одржан и концерт на градском тргу Миљана Миљанића и Љубише Васиљевића.