УПРИЛИЧЕН САСТАНАК ЧЕЛНИКА ДИСТРИКТА И ПРЕДСТАВНИКА МИСИЈЕ СВЈЕТСКЕ БАНКЕ :: Semberija INFO ::

 

УПРИЛИЧЕН САСТАНАК ЧЕЛНИКА ДИСТРИКТА И ПРЕДСТАВНИКА МИСИЈЕ СВЈЕТСКЕ БАНКЕ


Челници Дистрикта данас су у Градској вијећници одржали састанак са представницима Мисије Свјетске банке поводом презентовања приоритетних пројеката Брчко дистрикта у оквиру Регионалног програма за интегрирани развој коридора ријека Саве и Дрине. Састанку су присуствовали градоначелник Дистрикта Есед Кадрић, замјеник градоначелник Анто Домић, главни координатор Владе Жељко Антић те челници Скупштине и представници одјељења и институција Дистрикта те представници Мисије, на челу с водитељком пројекта госпођом Берином Увимбабази и специјалисткињом за водене ресурсе госпођом Жимин Мао. 

Наведени програм представља пројекат Свјетске банке регионалног карактера, а има за циљ ојачати регионалне економске интеграције на Западном Балкану. Њиме је обухваћено пет земаља Балкана које могу кандидовати пројекте из подручја мониторинга и управљања поплавама и одбранама од поплава, заштите животне средине, прилагођавања климатским промјенама и еколошке ревитализације те развоја одрживог ријечног туризма, транспорта и пољопривреде. Поменути програм има уједно за циљ изградњу инфраструктуре заједница те јачање међурегионалне сарадње.

Представници Свјетске банке похвалили су прикључивање Брчко дистрикта овом текућем програму те су разматрали презентоване приоритетне пројекте који се, између осталог, односе на изградњу центра за управљање отпадом на подручју Дистрикта, регулацију корита ријека Близне и Брке, као и изградњу шетнице и бициклистичке стазе уз ријеку Саву. 

Како су казали, предложене активности су прихватљиве и у складу с циљевима пројекта, па је тако у наредном периоду неопходно приступити процјени активности и финансијском одобрењу Одбора Свјетске банке.

Данашњем радном састанку присуствовао је и први замјеник Високог представника и супервизор за Брчко господин Мајкл Сканлан.