КООРДИНАЦИОНИ ОДБОР БОРАЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА РЕГИЈЕ: НЕЗАДОВОЉНИ СА ЗАКЉУЧЦИМА СА СЈЕДНИЦЕ НСРС :: Semberija INFO ::

 

КООРДИНАЦИОНИ ОДБОР БОРАЧКИХ ОРГАНИЗАЦИЈА РЕГИЈЕ: НЕЗАДОВОЉНИ СА ЗАКЉУЧЦИМА СА СЈЕДНИЦЕ НСРС


На састанак Координационог одбора борачких организација Регије (Град  Бијељина, Дистрикт Брчко,општине:Угљевик, Лопаре, Доњи Жабар и Пелагићево), констатовано је да се недавно одржана посебна сједница НСРС, „претворила у самопромоцију одређених људи, организација и посланика, који су се на сједници најмање бавили борачком проблематиком“. Предсједник бијељинске Градске борачке организације, Миодраг Стевановић је у изјави рекао да ни један помак на боље, није остварен за борачку популацију.

-Ми ћемо наставити са активностима и радом на јединству и јачању Борачке организације, јер то је једина организација која постоји 29 година и окупља највећи број чланова. Сигуран сам да смо једина организација која није под патронатом ни једне политичке партије и зато и јесмо на удару многих“, рекао је Стевановић. Предсједник Општнске борачке организације из Лопара Ристо Радић рекао је да је закључак састанка Координационог одбора да „сматрају да се ток посебне сједнице НСРС, на којој се расправљало о стању у области борачко-инвалидске заштите одвијао по унапријед утврђеном сценарију владајуће већине и извршне власти, који је резултирао усвајањем закључака који су унапријед дефинисани“.


-Тим закључцима се не доприноси побољшању статусног и материјалног положаја борачких категорија, а закључци представљају вјешту манипулацију извршне власти, јер се истим дефинишу мјере које се примијењују дужи низ година без резултата. Сматрамо да досадашњи институционални облици борбе и залагања за права борачких категорија кроз разговор, више немају икаквог смисла и да се мора прећи на припрему и организовање ванинституционалних облика борбе за права борачких категорија“, рекао је Радић и у име Координационог одбора позвао предсједнике општинских и градских борачких организација на заједнички састаанак ради постизања пуног  јединства БОРС-а и дефинисања даљих корака. Предсједник Општинске борачке организације Угљевик Јован Маринковић, нагласио је да су незадовољни закључцима који су усвојени на сједници НСРС.

-Са закључцима које су усвојили на сједници НСРС не видимо да ће се побољшати статус бораачких катерија. Огорчени смо и на подјеле које су исказане на посебној сједници, као и на постојање великог броја удружења која су више представљала себе, него што су штитили интересе борачких категорија“, рекао је Маринковић и нагласио да сви знају да закључак на НСРС да се формира комисија значи да, како је рекао, „формираш комисију кад хоћеш да нешто не урадиш“.

-Позивам све предсједнике општинских и градских борачких организација да се убрзо састанемо, разговарамо и договарамо, да јединствено тражимо веће инвалиднине, већи борачки додатак и да не дозволимо да нас било ко дијели“, поручио је Маринковић.

Семберија инфо