ПРВА ДИЈАБЕТОЛОШКА ОРДИНАЦИЈА НА ТОЧКОВИМА СТИГЛА У БИЈЕЉИНУ :: Semberija INFO ::

 

ПРВА ДИЈАБЕТОЛОШКА ОРДИНАЦИЈА НА ТОЧКОВИМА СТИГЛА У БИЈЕЉИНУ


Након неколико босанскохерцеговачких градова “Wеллион, прва дијабетолошка ординација на точковима“ стигла је у Бијељину чије је особље заинтересованим грађанима омогућило бесплатно мјерење шећера у крви.
 
Овај јединствени здравствени пројекат, који Пхарма Маац из Сарајева  реализује у сарадњи с аустријским брендом Wеллион, има за циљ ширење свијести о дијабетесу, те његовој превенцији.

Ријеч је о Првој дијабетолошкој ординацији на точковима која је у Бијељину дошла након Тузле, а прије тога је била у Брчком, Грачаници, Бухаћу, Приједору и Бања Луци.

Иначе, Прва дијабетолошка ординација на точковима пројекат је који ће походити 17 градова у БиХ  и биће реализован на 20 локација.
 
Подршку у организацији пројекта пружило је и  бијељинско Удружење дијабетичара “Диабета“, чија предсједница Сандра Милошевић истиче како су више него задовољни одзивом Бијељинаца.

–Изузетно је важно савјетовање и едукација о теми дијабетеса, важности физичке активности и правилне прехране, а све с циљем спречавања компликација и развоја шећерне болести, указује Сандра Милошевић.

Водитељ пројекта “Прве дијабетолошке ординације на точковима 2019“ Дамир Овчина каже да је ово јединствен пројекат и хуманитарног је карактера.

-Циљ пројекта је ширење свијести о дијабетесу, те његова превенција, с обзиром на чињеницу да се, по различитим статистикама, људи сусрећу са симптомима дијабетеса, али да томе не придају никакву пажњу. Први кораци, када се симптоми дијабетеса тек појаве, изузетно су важни, јер се много може учинити баш у том периоду, истакао је Овчина додавши како од ове болести модерног доба само у БиХ болује више од 300.000 особа, међу којима је и велики број дјеце. Истакао је и како свака друга особа има симптоме којих није ни свјесна, те додао: ,,Дијабетес не боли и зато је неопходно вршити повремено мјерење вриједности шећера у крви“.