СКУПШТИНА ГРАДА БИЈЕЉИНА: УСВОЈЕН НАЦРТ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА :: Semberija INFO ::

 

СКУПШТИНА ГРАДА БИЈЕЉИНА: УСВОЈЕН НАЦРТ РЕБАЛАНСА БУЏЕТА


Скупштина града Бијељина усвојила је данас Нацрт ребаланса овогодишњег буџета који је увећан са планираних 49 милиона на 58,031.857 КМ. До ребаланса је дошло, како је образложио начелник одјељења за финансије Славко Башић, због кредитног задужења од седам милиона КМ за капитална улагања.

“Oко 4,9 милиона КМ искористиће с еза завршетак канализације. Око 1,6 милиона КМ искористићемо за изградњу нове ћелијер на регионалној депонији, док ће остатак од 500.000 Км бити искориштен за постављање рефлектора на Градском стадиону.  За још два милиона марака је повећан буџет због реализације пројекта наводњавања у Црњелову, зајендо са Владом РС. Наше учешће је 15 одсто, неких око 600.000 КМ. Ребалансом је планирано и покриће дефицит у износу од 538.044 КМ. Интеркаларне камате износе око 260.000 КМ, док је остатак средстава усмјерен на испуњавање законских обавеза везаних за повећање плата у установама културе и вртићу, те повећања  путних трошкова за средње школе”, истакао је Башић.

За нацрт ребаланса буџета гласало је деветнаест одборника, а њих шесторо је било против. Шеф Одборничког клуба СНСД-а Александар Ђурђевић је изнио став да је кредитно задужење на овакав начин било неоправдано, те да је симптоматично то што ће у овој години трошак за отплату камата бити повећан за 316.511 КМ, односно за 29 одсто више у односу на прошлу годину.

“ Нису усвојене неке наше критике и сугестије из ранијег периода. У овој години планирано је да се око 1,5 милиона КМ издвоји само за отплату камата. Наговијештено је још једно кредитно задужење до краја године, те су то неки од разлога што смо гласали против”, каже Ђурђевић.

Славко Башић каже да Град није тренутно прекомјерно задужен, јер се локалне заједнице могу задужити до 18 одсто износа изворних прихода из прошле године, а тренутно је Бијељина задужена са око 13,5 одсто.

“Истиче нам  отплата великог кредита за изградњу Центра високог образовања, као и отплата два мања кредита код  Нове банке, тако да ће наше кредитно задужење до краја ове године износити 6 -7 одсто”, каже Башић.
Ребаланс буџета иде у петодневну јавну расправу, након чега ће се поново вратити у скупштинску процедуру на разматрање и усвајање.