СКУПШТИНА ПОВЈЕРИЛАЦА ФАБРИКЕ ШЕЋЕРА У СТЕЧАЈУ: НИЈЕ РАСПРАВЉАНО О МАТИЋЕВОЈ СМЈЕНИ :: Semberija INFO ::

 

СКУПШТИНА ПОВЈЕРИЛАЦА ФАБРИКЕ ШЕЋЕРА У СТЕЧАЈУ: НИЈЕ РАСПРАВЉАНО О МАТИЋЕВОЈ СМЈЕНИ


Скупштина повјерилаца  бијељинске Фабрике шећера у стечају у понедјељак је донијела одлуку да се настави продаја имовине стечајног дужника путем јавног оглашавања и прикупљања јавних понуда, са почетном минималном цијеном од 10 милиона КМ, изјавио је Војислав Николић, предсједник Одбора повјерилаца Фабрике шећера у стечају.
 
„Понуда турске фирме „Сориел Петрол енерџи“ је одбијена као неприхатљива и некомплетна, односно не представља довољну гаранцију да се са њима може направити добар посао. У спис суда стигло је писмо намјера србијанске фирме „Нива“ из Жабља која се бави производњом медицинске опреме. Заинтересовани су да сниме стање у фабрици и да након тога дају своју понуду“, изјавио је Николић, нагласивши да је Одбор повјерилаца овлаштен да настави са продајом стечајне имовине по цијени од 10 милиона КМ, те да се паралелно уради правни оквир за израду плана реорганизације стечајног дужника, с намјером да се имовина стечајног дужника подијели повјериоцима као намирење за призната потраживања.
 
Скупштина повјерилаца  није расправљала о смјени стечајног управника Небојше Матића,  јер повјериоци предлагачи за смјену нису потписали образложење за Матићеву смјену.
 
Наставак Скупштине повјерилаца договорен је за четврти јул  када ће Скупштина повјерилаца дати своје мишљење о приједлогу за Матићеву смјену, док ће коначну одлуку, односно рјешење, донијети стечајни судија.
 
Говорећи о судбини бијељинске Шећеране и самог стечаја, Небојша Матић каже да је судбина фабрике и даље неизвјесна.
 
„ Турска пунуда је потпуно одбијена, као неозбиљна, јер је у њој  наведен новчани износ од  4.800 еура. Нудили су банкарску гаранцију која није наплатива на први позив, већ, уколико буде новца на рачуну, онда би платили. Скупштина повјерилаца је то једногласно одбила. Продаја имовине стечајног дужника ће се наставити, али ће се истовремено испитати и правна процедура за могућност да повјериоци постану власници Шећеране. За два до три дана поново ћу расписати оглас о продаји  имовине бијељинске шећеране за износ од 10 милиона КМ“, изјавио је Матић. Што се тиче статуса 26 станова у Бијелој, у Црној Гори, и адвокатских трошкова за заступање у овом спору, договорено је да се о томе разговара са представницима Владе РС, ИРБ-а И Тужилаштва како би се коначно утврдило ко може располагати том имовином. У наредна три до четири мјесеца, након јавног излагања, разријешиће се и статус пословног простора на Аутобуској станици у Бијељини, површине око 165 м2, који би требало да уђе у стечајну масу Фабрике шећера.