ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ :: Semberija INFO ::

 

ВАЖНО ОБАВЈЕШТЕЊЕ ЗА ПАЦИЈЕНТЕ


Поштовани  корисници здравствених услуга  Дом здравља Бијељина, обавјештавамо Вас да усљед погоршања епидемиолошке ситуације и интезивног ширења акутних респираторних инфекција све своје расположиве капацитете усмјеравамо у превенцију и одговор на ширење поменутих инфекција (по препорукама Министарства здравља и социјалне заштите РС).

Због погоршања епидемиолошке ситуације која је наступила након новогодишњих и божићних празника, како бисмо избјегли дуготрајно чекање и оптерећење здравствених радника, препоручујемо да ако имате клиничке симптоме (повишену температуру, хуњавица, кихање, болови у мишићима) да телефонски контактирате свог породичног доктора или замјенски тим да бисте добили даље инструкције и ријешили административне обавезе (тестирање, потврде, дознаке и слично).
 
О времену и резултатима тестирања бићете обавијештени од стране Хигијенско-епидемиолошке службе.
 
Уколико је резултат позитиван савјетујемо да се јавите телефонски породичном љекару или замјенском тиму како бисте добили даље инструкције. Ово упутство се односи и на пацијенте који су самостално урадили брзи тест чији је резултат позитиван.

Након тога уколико имате лакшу клиничку слику наша препорука је да:
  • останете у својим кућама и изолујете се
  • узимате симптоматску терапију (топли напици, витамин Ц, витамин Д3 и цинк),
  • за повишену тјелесну температуру можете узети бруфен или парацетамол према препорукама за вашу доб и
  • да будете у телефонском контакту са вашим породичним љекаром.

Уколико повишена температура траје дуже од 3 (три) дана позовите вашег породичног доктора телефоном да добијете даље инструкције.

МОЛИМО ВАС ДА НЕ УЗИМАТЕ АНТИБИОТИКЕ САМОИНИЦИЈАТИВНО!

Умјерено тешка и веома тешка клиничка слика захтијевају преглед и лијечење од стране доктора.
Радно вријеме Ковид амбуланти је  сваким даном од 07.00 до 20.00 часова а након тог периода особе са тегобама могу се јавити у Службу хитне медицинске помоћи.

Пацијенти Амбуланте за специјалистичке конслултације из педијатрије са тегобама и клиничким сликама акутуних респиратоних инфекција, анамнестичким подацима о могућој изложености корона вирусу свој долазак у Ковид/АРИ амбуланту за дјецу/ученике од 0-6 година  најављују телефонским путем на број 055/415-230.
Дјеца за вакцинацију прегледаће се само у првој смјени.
 
Напомињемо да је ношење заштитне маске и држање дистанце обавезно у нашој установи, те вас молимо да поштујете препоручене мјере, штитећи себе и друге око вас.