САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЈУ ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД БИЈЕЉИНА :: Semberija INFO ::

 

САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ ЈУ ЦЕНТАР ЗА СОЦИЈАЛНИ РАД БИЈЕЉИНА


С обзиромо да смо јуче на конференцији за штампу прозвани као институција и ја као директор, те позвани социјално угрожени грађани на протесте, желимо изразити своју забринутост и згроженост непознавањем основних постулата рада и функционисања Градске управе и функционисања Центра за социјални рад и институције градоначелника:

Прво: Градска управа и градоначелник не треба и нису задужени за рјешавање питања социјалних помоћи, већ Центар за социјални рад је институција којој је то у надлежности да на стручан, квалитетан и задовољство грађана уређен начин рјешавају та питања, што смо увијек и рјешавали, без иједне примједбе грађана.

Друго: Градоначелник не располаже стручним кадровима тог профила да би могао и требао да дијели социјалне помоћи за разлику од Центра за социјални рад Бијељина који спада у најбоље организоване и уређене институције тог типа у држави, што је константовано и на скупштинама социјалних радника РС и БиХ.

Треће: Изјавити да ће директор политички бити поново изабран је још један политички дилетантизам и демократско незнање. По свим законским и подзаконским актима Града Бијељина и Центра за Социјални рад порписано је ко и на који начин бира директора, а на његову жалост то није у надлежности градоначелника да он на својим конференцијама за штампу смјењује и поставља директоре и усваја буџет, на његову жалост то се, ипак, све одвија кроз институције у складу са правном регулативом.

Четврто: Позивање грађана који се нађу у стању социјалне потребе да протестују испред Центра за социјални рад је најблаже незаконито позивање грађана на изазивање нереда и нарушавање социјалног мира и сигурности, чиме се крши низ закона и чине противзаконите радње од стране градоначелника.

Ја као директор позивам све грађане који су у стању социјалне потребе да дођу не испред Центра, него у Центар за социјални рад како би у редовној и законитој процедури тражили и добили адекватне услуге, помоћ од стручних радника Центра за социјални рад, а познато је да се годишње Центру обрати више од 1500 људи за ЈНП (једнократне новчане помоћи) и у 99% случајева исту и остваре. Такође је познато да ЦСР нема ниједне жалбе на свој рад од стране наших корисника, а то горови пуно о квалитету стручног рада Центра за социјални рад који пружа услуге за преко 9000 годишње грађана који су се обраћали ЦСР за различите видове помоћи и услуга.

Апсурд би био да градоначелник дијели социјалне помоћи, јер то није у складу са законом и није у надлежности градоначелника, поготово да има иста средствана располагању као и Центар за социјални рад, а и 30.000 КМ, колико му је одобрено, су велика и непотребна средства и требало би и тај износ да буде у буџету Центра за социјални рад'', наведено је у саопштењу за јавност Центра за социјални рад Бијељина и директора Центра Милорада Софренића.