ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА :: Semberija INFO ::

 

ЗАВРШНА КОНФЕРЕНЦИЈА ПРОЈЕКТА


На Педагошком факултету одржана је Завршна конференција пројекта „Да, то сам ја“. Овај пројекат је идеја Удружења „Породични круг“ уз подршку  Удружења за промоцију образовања Рома „Отахарин“ и Министарства просвјете и културе.

Овај пројекат акценат ставља на потребу укључивања дјеце која припадају ромској популацији у образовни систем, а ту се, прије свега, мисли на предшколско и основношколско образовање.

На конференцији је, на тему „Роми у васпитно-образовном процесу у Републици Српској“,  говорила Наташа Цвијановић, помоћник министра просвјете и културе за предшколско и основно васпитање и образовање истичући важност укључивања Рома у процес васпитања и образовања.


- У Републици Српској је само 394 дјеце Рома регистровано у основним школама, 20-ак у вртићима, што је мало. То је разлог зашто је Министарство подржало овакав пројекат. Израда Приручника за рад васпитача који раде са таквом дјецом је нешто што је већ раније најављено. Методика је специфична, посебно са дјецом која, можда, имају језичку баријеру. Приручник ће помоћи онима који раде са дјецом која не знају довољно језик на којем се одвија настава, да би дјеца стекла одређена знања и вјештине - истакла је Цвијановић.

Бојана Јовановић је, у име Удружења „Отахарин“, говорила на тему  „Антициганизам као кључни узрок искључивања Рома и Ромкиња“ указујући на предрасуде према Ромима које владају у нашем друштву.

Јованка Вуковић, замјеник Омбудсмана за дјецу Републике Српске, је говорила о проблемима Рома везаних за образовање и истакла да овој институцији најчешће стижу пријаве о напуштању школе од стране дјеце која долазе из ромских породица.

- То није избор дјетета, то је резултат мултиплицираних проблема са којим се дјеца сусрећу током одрастања у својим породицама. Изузетно је важно радити на едукацији родитеља, да би они препознали значај образовања за њихову дјецу - истакла је Јованка Вуковић.


Извршни директор Удружења „Отахарин“, Драган Јоковић, је говорио о потреби друштвене и образовне инклузије Рома.

- Укључивање у образовање је обавеза цијеле заједнице, а Роми и Ромкиње су на маргинама друштва - искључени су из друштва. Школски систем се мора унаприједити - мора боље прихватити различитости. Такође, потребно је елиминисати стереотипе и предрасуде који су укоријењени још прије неколико вијекова. То је главна препрека и код образовања и код запошљавања, пружања било каквих услуга, када су у питању Роми - рекао је Јоковић.

Градоначелник Љубиша Петровић је говорио о потреби улагања у образовање као инвестицији која ће се у будућности вишеструко вратити, али и истакао значај Удружења „Отахарин“ у промоцији образовања међу Ромима.

- Градска управа са „Отахарином“ има вишегодишњу сарадњу, а бројни реализовани пројекти намећу обавезу да и даље подржавамо рад овог Удружења. Такође, Град Бијељина је са Каритасом, путем бројних постигнутих споразума, успио ријешити и питања стамбеног збрињавања ромских породица. Градска управа ће подржати идеју изградње прихвтилишта за дјецу у ризику, као још један вид помоћи популацији која је маргинализована у друштву - рекао је градоначелник Петровић.

Семберија инфо