УГЉЕВИК: ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МИТРА СИМИКИЋА :: Semberija INFO ::

 

УГЉЕВИК: ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА МИТРА СИМИКИЋА


У Центру за културу „Филип Вишњић“ у Угљевику синоћ је свечано отворена изложба документарне фотографије под називом „Угљевик“. Митар Симикић је аутор изложбе а инспирацију је пронашао на просторима Старог Угљевика, некадашњег средишта општине Угљевик. Изложба „Угљевик“ је настала као резултат шест мјесеци интензивног фотографисања. Простор угљевичког Центра за културу је био превише скромних димензија да прими више Симикићевих фотографија, које ће, како је аутор навео ускоро бити публиковане у форми фото-књиге.


Аутора за наведено подручје веже породична историја обиљежена сјећањима на складне породичне и комшијске односе као и принудно пресељење са тог краја. Развој друштва и индустријализација нису имали много слуха са појединачне људске судбине. Посматрач се, на свим Симикићевим фотографијама може освједочити у реално, тренутно стање на терену, без икаквих додавања или одузимања. 

-Сви моји пројекти су настали у окружењу у којем сам одрастао и у којем живим. Главна идеја ових фотографија полази од мог дјетињства гдје сам упознао, слушао приче о том духу заједнице, о солидарности, помагању, о једном садржају који се данас, због убрзаног живота, нажалост губи... Данас живимо таквим стилом живота који нам једном руком толико тога даје а са другом руком небројено много узима. Непрестано истраживање је основа моје документаристичке фотографије. Током настанка ових фотографија фокусирао сам се на празан простор, који је некако препознатљив за нашу земљу, са намјером да га представим у једном умјетничком формату. На фотографијама је могуће уочити и неке апстрактне кадрове, који су уствари слика мојих осјећања које сам доживио фотографишући те напуштене куће и предјеле. Док сам фотографиао, имао сам осјећај да живот и даље постоји у њима иако су људи давно отишли...“, рекао је на отварању изложбе њен аутор, Митар Симикић.

Митар Симикић је документарни фотограф. Основно и средње образовање је завршио у Угљевику а Академију умјетности – Одсјек за графички дизајн, у Бијељини. Мастер студије - Смјер фотографија, завршио је на Академији умјетности у Новом Саду.