ОДБОР ЗА БОРАЧКА ПИТАЊА РСС ИЗНИО ДОКУМЕНТА КОЈА ПОКАЗУЈУ КРИВИЦУ МАХМУЉИНА :: Semberija INFO ::

 

ОДБОР ЗА БОРАЧКА ПИТАЊА РСС ИЗНИО ДОКУМЕНТА КОЈА ПОКАЗУЈУ КРИВИЦУ МАХМУЉИНА


Одбор за борачка питања Републичке странке Српске показао је на данашњој прес-конференцији у Бијељини 232 званична документа Трећег корпуса такозване Армије БиХ о планираној и спроведеној акцији на простору Возуће 1995. године, што доказује да је ослобођени командант Сакиб Махмуљин осмислио и командовао наведеном акцијом у којој су звјерски убијени српски заробљеници и цивили.
 
Потпредсједник РСС и борац прве категорије Ратомир Драганић истакао је да Одбор посједује на стотине копија оригиналних докумената о злочинима бошњачких ратних јединица, међу којима су припреме акција и тактички планови са потписом Махмуљина.
 
- Ако смо ми могли да дођемо у посјед ових копија, онда је свима јасно да Тужилаштво и Суд БиХ имају дупло више доказа. Умјесто да поступе правично и донесу бар дјелић правде српским породицама чији су најближи завршили у масовним гробницама и звјерски убијени од стране Одреда „Ел муџахид“, они су одлучили да ионако скандалозну казну од 10 година затвора сада потпуно пониште – нагласио је Драганић.     
 
Син погинулог борца и члан Одбора за борачка питања РСС Бранислав Шушљик каже да је недвосмислена намјера Суда и Тужилаштва БиХ да кажњавањем Срба и ћутањем на муслиманске злочине кроје лажну слику ратних дешавања од 1992. до 1995. године.
 
- Муслимани су имали јасан пројекат, а то је исламизација БиХ. Звјерска и монструозна дјела, ритуална клања војника и цивила, приказали су као крунску побједу. Документи које смо приказали говоре о томе да је Махмуљин био главни организатор и командант комплетне операције у Возући, јер посједујемо његову потписану наредбу о правцу напада, циљевима, задацима, као и извјештаје након акције – додао је Шушљик.
 
Ненад Јовановић, чији је отац погинуо на подручју Возуће показао је приједлог Сакиба Махмуљина за признања и стимулативне мјере након изведене акције „Фарз“ 1995. године.
 
- Његов потпис се налази на документу о наградама и признањима за Трећи корпус такозване Армије БиХ, а познато је и да су чланови Одреда „Ел муџахид“ из арапских земаља након рата добили држављанство БиХ. Та држављанства им је уручивао Шефик Џаферовић, кога су неки недавно угостили у Бијељини. Припадници „Ел муџахида“ касније су хапшени због терористичких акција широм Европе, а неки су учествовали и у нападу у Њујорку 11. септембра 2001. године  – поручио је Јовановић.
 
Апелационо вијеће Суда БиХ поништило је првостепену пресуду некадашњем команданту Трећег корпуса такозване Армије БиХ Сакибу Махмуљину којом је био осуђен на 10 година затвора јер није спријечио злочине које су починили припадници Одреда "Ел муџахид" на подручју Возуће и Завидовића.