ЛАЖИ И ОБМАНЕ НЕФОРМАЛНИХ ГРУПА ГРАЂАНА НА ШТЕТУ ИНСТИТУЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ :: Semberija INFO ::

 

ЛАЖИ И ОБМАНЕ НЕФОРМАЛНИХ ГРУПА ГРАЂАНА НА ШТЕТУ ИНСТИТУЦИЈА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ


Јавна установа "Воде Српске" упозорава јавност Републике Српске на лажи и обмане неформалних група грађана "За легалну и контролисану експлоатацију шљунка у сливу ријеке Босне" и "Зауставимо нелегалну експлоатацију шљунка на подручју Зворника".
 
Наиме, поједини медији у Републици Српској објавили су прилоге о уличној акцији ових неформалних група грађана под називом "Да ли су нам ријеке криве", која је одржана у Бијељини 21. октобра 2021. године. Том приликом, активисти ових група дијелили су грађанима своје промотивне материјале а у медијским прилозима су наведене изјаве представника ових неформалних група грађана, у којима су изнесени неистинити и злонамјерни наводи о експлоатацији шљунка на подручју Републике Српске.
 
Према медијским наводима, господин Љубинко Ђурић из Добоја навео је да на подручју Семберије "постоји само једна легелна локација на којој се налази шљункара, а то је у Јањи" и да "све оно што се копа на подручју Града Бијељина, копа се изван Јање и то је практично нелегална експлоатација шљунка". Јавна установа "Воде Српске" овим путем упозорава јавност Републике Српске да се ради о најгрубљој и смишљеној лажи!
 
Наиме, према евиденцији Јавне установе "Воде Српске", у 2021. години активно је девет уговора за одржавање ријечног корита, дислокације и вађења материјала из водотока на територији Републике Српске, за ријеку Дрину, на подручју града Бијељина, и то са сљедећим извођачима: Бијељина пут доо, Бијељина; ЦСП доо, Бијељина; ПГП Градитељ доо, Бијељина; Бук промет доо, Бијељина; ДИС компани доо, Бијељина; Јовић СД доо, Угљевик; ДМС компани доо, Бијељина.
 
Поред тога, важно је напоменути да дио земљишта у доњем току ријеке Дрине спада у недефинисано погранично подручје између Републике Српске и Републике Србије, и да на том подручју постоји и више легалних шљункара по дозволама које је издало Јавно предузеће "Србијаводе".
 
Такође, јавност треба да зна да су на промотивним материјалима поменутих неформалних група грађана приказане фотографије дивљих шљункара које се не налазе на водном земљишту Републике Српске.
 
Јавна установа "Воде Српске" изражава сумњу да су овакве активности неформалних група грађана дириговане из неких иностраних центара моћи који имају за сврху да се институције Републике Српске у јавности прикажу као неспособне, а са крајњим циљем да се припреми терен да се надлежност управљања водама пренесе са Републике Српске на Босну и Херцеговину, слично као што је то недавно покушано са шумама.

Јавна установа "Воде Српске", као надлежна институција за управљање водама на подручју Републике Српске, осуђује дјеловање неформалних група грађана које имају за циљ да оваквим лажима и обманама нанесу штету институцијама Републике Српске.
 
Веома је важно напоменути да поред наведених, на подручју Републике Српске дјелује још неколико "неформалних група грађана" са истим задатком. Уствари, то и нису групе грађана јер се појављује само пар имена, него неколико појединаца који зарад личне финансијске користи наносе штету институцијама Републике Српске. Доказ њихове (не)озбиљности је и то што дјелују као неформалне групе грађана, чиме желе да избјегну правну одговорност за своје поступке.
 
На крају, јавност Републике Српске треба да зна да нелегална експлоатација шљунка у мањем обиму свакако постоји, али да надлежне институције Републике Српске, свака у складу са својим законским надлежностима, константно раде на томе да се искоријене све нелегане радње'', наведено је у саопштењу за јавност ЈУ ,,Воде Српске''.

Semberija info