ВИШЕ КЛАДИОНИЦА НЕГО ПЕКАРА :: Semberija INFO ::

 

ВИШЕ КЛАДИОНИЦА НЕГО ПЕКАРА


Међу четири велика људска порока, вјероватно не без разлога, сврставају се алкохолизам, дрога, коцка и власт. Што се коцке тиче, поједини дијелови Бијељине, поготово ноћу, сијају као Лас Вегас.  Имајући у виду опште стање незапослености и беспарице, тешко је схватити шта је то све довело до таквог тренда отварања кладионица и популаризације игара на срећу у граду и регији у којој су све донедавно чак и просјечне плате биле значајно ниже од ентитетског и државног просјека. Углавном, кладионице се могу видјети готово на сваком кораку. Они који их посјећују тврде да им оне служе за разбибригу и  доколицу. Мало ко ће јавно признати да у кладионици тражи или да очекује добитничку срећу. Велики број кладионица отворен је у близини школских објеката, а куриозитет је ова зграда у центру града у којој се налазе чак четири кладионице. Приликом завршетка изградње  сваке нове стамбено
– пословне зграде, као по правилу, отвара се и нова кладионица.

Сви они који из других градова дођу у Бијељину могли би лако помислити да је у питању регија у којој се налазе нафтне бушотине и рудници злата, а не да је у питању житница у којој се сваке године пролију хектолитри тежачког зноја да би се произвело довољно житарица и поврћа И поврћа за властите потребе И за тржиште.

​У марту ове године, по хитном поступку,  Народна скупштина РС усвојила је Закон о играма на срећу чији је циљ, како је образложено, унапређење система игара на срећу, те посебно унапређење надзора у овој области и развијање обима пословања у играма на срећу, а самим тим и повећање буџетских прихода у овој години.
Према доступним подацима из 2017. године, у РС је било  око 867 пословница спортских кладионица, од чега у Бањалуци 223, у Бијељини 58, у Добоју 29. Укупно 14 правних лица имало је  лиценцу за приређивање кладионичких игара. Према најновијим подацима, у овом ентитету има чак око 1.200 кладионица. За клађење се, изгледа, увијек нађе нека пара у џепу. 

Семберија инфо