ОДАТА ДУЖНА ПОШТА ПОГИНУЛИМ ПРИПАДНИЦИМА ОДРЕДА :: Semberija INFO ::

 

ОДАТА ДУЖНА ПОШТА ПОГИНУЛИМ ПРИПАДНИЦИМА ОДРЕДА


Испред Споменика палим борцима Четвртог одреда Специјалне бригаде полиције Републике Српске данас је служен помен и положени су вијенци  у знак сјећања на припаднике овог одреда који су своје животе дали за слободу, уградивши их у темеље Републике Српске.


Ратомир Драганић, ратни командант и предсједник Удружења ветерана Четвртог одреда Спцијалне полиције РС, каже да се данас обиљежава и двадесет девет година од оснивања овог одреда.

 “Далеке 1992. године, по налогу министра унутрашњих послова и предсједника РС формиран је Четврти одред као једна од најелитнијих јединица МУП-а РС. Овај одред је учествовао на свим ратиштима, од Херцеговине, до сарајевско – романијског, подрињског, посавског, добојског, па до крајишког ратишта. За Републику Српску дало је животе седамнаест припадника одреда,  а више од три стотине њих је рањено. Врло мало је припадника одреда изашло из тих ратних дејстава, а да нису рањени. Сваке године обиљежавамо Дан одреда, све с циљем да не заборавимо саборце који су своје животе дали за Републику Српску”, изјавио је Драганић, истакавши да ће припадници овог одреда и даље чувати и бранити Републику Српску која је створена уз велике жртве.



Љубиша Боровчанин, ратни замјеник команданта Специјалне бригаде полиције РС, истакао је да је поносан на јединицу која је прошла многе славне битке којима је искована Република Српска.

“ Многи су свој живот дали живот у тим биткама. И данас се трудимо да Република Српска буде боља и јача, присјећајући се тих ратних година и одајући дужну пошту погинулим припадницима ове јединице. Притисци на Републику Српску још увијек не јењавају, али, волио бих да стотину година живимо у миру, да уживамо у том миру. Боримо се за мир, али ћемо и бранити Републику Српску на све могуће начине. Најбоље би било да рата никад не буде и да притисци на Републику  Српску престану, те да имамо нормалне услове за изградњу живота у миру”, нагласио је Боровчанин. 

Semberija info