ДОМ ЗДАВЉА БИЈЕЉИНА КРЕЋЕ СА ВАКЦИНИСАЊЕМ ГРАЂАНА :: Semberija INFO ::

 

ДОМ ЗДАВЉА БИЈЕЉИНА КРЕЋЕ СА ВАКЦИНИСАЊЕМ ГРАЂАНА


Дом здравља Бијељина спреман је да сутра, 11. марта, крене са имунизацијом становништва. Данас, 10. марта, постављен је пункт за вакцинацију, а према ријечима директора ове здравствене установе, примаријус др Данијеле Ђукин, у току ноћи стићи ће прве количине вакцине Спутњик В.

- У овој седмици ћемо вакцинисати здравствене раднике Дома здравља, Болнице „Свети Врачеви“, ЗУ „С-Медицо“ и ЗУ „Кућа здравља“, а почетком наредне седмице, креће и вакцинација корисника у старачким домовима. Такође, сукцесивно ће потом кренути и вакцинација грађана старијих од 65 година“, рекла је прим. др Ђукин. Она је појаснила да ће се на улазу, гдје је постављен тунел, налазити техничар који ће грађанима мјерити температуру, дати анкетни листић.

- Након уласка у централну просторију, гдје ће у једном моменту моћи боравити само пет особа, обезбијеђени су услови да се испуни анкетни листић, а потом ће сваки од тих пацијената ући у пет припремљених ординација за вакцинацију, гдје се узима анамнеза и доктор одређује да ли пацијент може да прими вакцину или не. Након тога, техничар спроводи пацијента у вакцинални пункт гдје особа добија вакцину, “објаснила је Ђукинова. По обављеном вакцинисању, техничар испуњава анкетни листић на који се уписује серија вакцине, број, тачно вријеме и датум када је пацијент вакцинисан. 

- Вакцинисана особа након тога, иде у велику салу, која је названа анафилактичка, гдје се задржава пола сата како би се пратило стање, у случају да евентуално дође до реакције. Потом пацијент напушта вакцинални пункт и добија папир гдје ће бити бити тачно уписан датум када долази на ревакцину“, нагласила је Ђукинова. Вакцинисање  је добровољно и бесплатно, а грађани се могу пријавити на број телефона 055/415-150. Дом здравља Бијељина је направио 18 вакциналних тимова, а један тим подразумјева једног љекара специјалисту и три техничара који су обучени само за имунизацију.

​Семберија инфо / Дом здравља Бијељина