РЕСТРИКТИВНИЈЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЈЕРЕ :: Semberija INFO ::

 

РЕСТРИКТИВНИЈЕ ЕПИДЕМИОЛОШКЕ МЈЕРЕ


Епидемиолошка ситуација на подручју Града Бијељина, у вези са вирусом корона, неповољна је, са тенденцијом погоршања – саопштено је након ванредне сједнице Градског штаба за ванредне ситуације. У протеклих 24 часа број новообољелих у Бијељини је 20, у Ковид-болници тренутно је на лијечењу 39 пацијената, 19 је животно угрожено, а 12 на респиратору. Повећан је број пријема на болничко лијечење, а највећи број хоспитализованих има тешку клиничку слику – истакао је командант Штаба, градоначелник Љубиша Петровић, додајући да забрињава повећање броја обољелих млађе животне доби са тежом клиничком сликом. Број тренутно активних случајева на подручју Града је 236, а међу њима је и троје дјеце школског узраста – подаци су из бијељинског Дома здравља и Болнице „Свети Врачеви“.

Петровић је рекао да вакцинација становништва почиње у понедјељак, 9. марта, и да је Дом здравља и кадровски и организаицоно спреман за те активности.  

На сједници је разматрана и могућност затварања Ковид-болнице у Дворовима и донесена одлука да она, због погоршања епидемиолошке ситуације, ипак, до даљњег буде у функцији.

Градски штаб ускладио је све мјере са Републичким, према којима се, између осталог,  забрањују сва јавна окупљања у групама већим од 50 лица, сва приватна окупљања у групама већим од 10 лица, рад фитнес центара, организоване рекреативне активности, тренажни процеси  и такмичарске активности спортских организација  и спортиста свих узраста, осим префесионалних,  организација и извођење музике уживо у угоститељским објектима, те ограничава број присутних особа у угоститељским објектима. У складу са прописаним мјерама, обавезују се грађани да носе заштитну маску у затвореном простору  и да се придржавају физичког растојања од 2 метра, те им се препоручује да на отвореном простору, такође, користе маску, уколико није могућа физичка дистанца.

Градоначелник је оцијенио да су поједине  мјере Републичког штаба за ванредне ситуације нелогичне, попут забране одржавања тренинга, а  истовременог допуштања окупљања  у кафићима. „Спорт је, у том смислу, неправедно третиран“, мишљења је Петровић. Он је додао да је, упркос  томе , Градски штаб обавезан да спроводи те мјере. 
Командант Штаба је поручио да ће током предстојећег викенда, када се обиљежава Дан жена – 8. март, бити појачан рад инспекцијских органа и апеловао на грађане да се суздрже од окупљања и прославе.