РИТЕ ГЉЕВИК: ПОЗИТИВНАН ФИНАНСИЈСКИ РЕЗУЛТАТ :: Semberija INFO ::

 

РИТЕ ГЉЕВИК: ПОЗИТИВНАН ФИНАНСИЈСКИ РЕЗУЛТАТ


       ЗП  “Рудник и термоелектрана Угљевик” а.д. Угљевик је 2020. годину завршило са позитивним финансијским резултатом од 1.520.274 КМ. Ово је, након неколико годинa у којима је исказиван губитак, година у којој је ово предузеће, које је највећи произвођач електричне енергије у Републици Српској, исказује добит.
 
        У прошлој години је рад предузећа, као и сам производни процес, био у одређеној мјери лимитиран због уведених мјера на заштити грађана од пандемије корона вируса. Предузеће је рад организовало поштујући мјере на заштити здравља радника и у тим условима је успјело испунити постављене производне задатке.
 
       У 2020. години произведено је и у електроенергетски систем Републике Српске пласирано 1.647.590 MWh електричне енергије. Та производња је могла бити и већа да због смањене потрошње електричне енергије у окружењу изазване мјерама на сузбијању пандемије корона вируса, у појединим периодима није био лимтиран рад термоелектране, у којима је радила на техничком минимуму.
 
        У прошлој години је на руднику - ПК “Богутово Село”, остварена откривка од 10.444.167 метара кубих чврсте масе и производња угља од 2.074.192 тоне.
 
      Предузеће је посебно поносно на чињеницу да је у прошлој години успjешно завршена  и једна капитална еколошка инвестиција:  изградња постројења за одсумпоравање димних гасова термоелектране.  Након доказивања пројектованих капацитета се ушло у процес исходовања употребне дозволе.  Употребну дозволу, за шта су испуњени сви услови, предузеће би требало добити у марту мјесецу ове године, а након завршетка редовног годишњег ремонта који је планиран од 1. априла до 20. маја, ово постројење ће бити у сталном раду, чиме ће ова термоелектрана постати” најчистија” у БиХ кад је у питању емисија сумпор диоксида и чврстих честица (прашине).
 
      У претходној години предузеће је, кад је у питању ова капитална инвестиција, као и други реализовани пројекти имало  разумјевање и подршку Електропривреде и Владе Републике Српске.