РАСВИЈЕТЉЕНА КОМПЈУТЕРСКА ПРЕВАРА :: Semberija INFO ::

 

РАСВИЈЕТЉЕНА КОМПЈУТЕРСКА ПРЕВАРА


У области привредног криминалитета на подручју Полицијске управе Бијељина, како је на конференцији за штампу изјавио Срђан Гајић, начелник Сектора криминалистичке полиције, у јануару ове године евидентирано је пет кривичних дјела, а укупна материјална штета причињена овим кривичним дјелима износи 12.252.000 КМ. Евидентирана су и три кривична дјела коруптивног карактера.

“Раније смо упозоравали привреднике да воде рачуна о својим финансијским трансакцијама путем мејлова. Можемо истаћи да смо у јануару ове године расвијетлили и поднијели кривичну пријаву, односно извјештај надлежном тужилаштву због кривичног дјела “компјутерска превара”, за кривично дјело које је пријављено осмог новембра 2019. године Полицијској управи Бијељина”.

Гајић је подсјетио да је ова полицијска управа крајем 2019. године имала неколико пријава које су се односиле на компромитовање службених мејлова фирми из Бијељине.

“Оперативним радом, те уз сарадњу са Интерполом и другим органима гоњења, на подручју Велике Британије успјели смо расвијетилити једно кривично дјело. Уз помоћ Интерпола идентификована је држављанка Велике Британије из Манчестера која је са рачуна бијељинске фирме подигла 20.000 КМ”.

Што се тиче огромног износа од 12,2 милиона КМ, Гајић је појаснио да је са два кривична дјела начињена огромна финансијска штета злоупотребом овлаштења и службеног положаја, а ради се о ревизорском извјештају у Бобар банци, након чега је евидентирана злоупотреба службеног положаја и овлаштења, чиме су оштећени повјериоци.
Што се тиче разбојништва у селу Бродац, које је почињено у јануару ове године, одређеним методама и оперативним радом бијељинска полиција је успјела доћи до извршилаца тог кривичног дјела. Највећи допринос, како је истакнуто, дале су камере које су постављене у оквиру система надзора на бијељинским улицама. Утврђено је дас у двије ухапшене особе из Бијељине и да  су одраније познате полицији.

Љ.Љубојевић
Семберија инфо