ГАСИФИКАЦИЈА БИЈЕЉИНЕ ДО КРАЈА 2021. ГОДИНЕ :: Semberija INFO ::

 

ГАСИФИКАЦИЈА БИЈЕЉИНЕ ДО КРАЈА 2021. ГОДИНЕ


У Градској управи Града Бијељина данас је одржан састанак градоначелника Љубише Петровића и представника компаније „Србијагас“. Главна тема састанка тицала се динамике процеса гасификације Бијељине. Обзиром да је овај пројекат инициран и започет још 2009. године судионици данашњег састанка су искористили прилику да јавност упознају са детаљима цјелокупног пројекта.

Милош Стевановић, савјетник генералног директора "Србијагаса" Душана Бајатовића истакао је посвећеност „Србијагаса“ квалитетним и одрживим инвестицијама наглашавајући да је крајњи циљ ове компаније изградња гасовода све до Новог Града. 

- Велики дио посла је урађен. Изграђен је магистрални гасовод од Шепка до Бијељине у дужини од 17,3 километра. Сви имовинско-правни односи на тој дионици су рјешени. Градска гасоводна мрежа дужине 307 км је такође изграђена. Преостало нам је још један мали дио посла како бисмо грађанима Бијељине омогућили да се сљедећу зиму грију на плин.“ истакао је Милош Стевановић.

Заступник „Србијагаса“ Александар Тодоровић је појаснио наредне етапе процеса гасификације Бијељине које ће се урадити у наредном периоду.



- Још 2009. године је издата грађевинска дозвола за гасовод до Бијељине. Међутим та дозвола није обухватала све локације на којима би се требао простирати бијељински гасовод. Предузеће „Бијељинагас“, чији је „Србијагас“ већински власник је крајем прошле године добило урбанистичко-техничку сагласнос?%8, а пре неколико дана смо добили локацијске услове. Ове две дозволе су услов за добијање тзв. накнадне грађевинске дозволе за коју очекујемо да ћемо је добити у наредних месец дана. Након тога, поднећемо захтев за издавање употребне дозволе. Њеним добијањем ћемо испунити све грађевинско-административне предуслове за пуштање гасовода до Бијељине у функцију.“ рекао је Александар Тородовић.

Истакао је да ће се након добијања употребне дозволе „Бијељинагас“ морати обратити Регулаторној комисији за енергетику Републике Српске везано за поступак тарифирања, односно утврђивања цијене гасног прикључка, цијене гаса и других неопходних детаља.



Градоначелник Бијељине Љубиша Петровић је нагласио да је данашње саговорнике окупио превасходно општи интерес. Нагласио је да ће Градска управа бити конструктиван саговорник увијек када се теме тичу енергетске стабилности града и његове еколошке одрживости.

- Градска управа Града Бијељина стоји на располагању „Србијагасу“ и њеној кћерки компанији „Бијељинагасу“ како би се гасовод до Бијељине ставио у функцију у што скорије вријеме,“  поручио је градоначелник Петровић.

​Семберија инфо - И. Гутић