УРУЧЕН ОРДЕН „СВЕТИ КНЕЗ“ НАЧЕЛНИКУ УГЉЕВИКА ПЕРИЋУ :: Semberija INFO ::

 

УРУЧЕН ОРДЕН „СВЕТИ КНЕЗ“ НАЧЕЛНИКУ УГЉЕВИКА ПЕРИЋУ


Академик професор др Мирко Керкез, угледни хирург из Београда, професор Медицинског факултета у главном граду Србије и  вишегодишњи замјеник директора Клиничког центра Србије, предсједник Научног вијећа Српске краљевске академије научника и умјетника /СКАНУ/, уручио је данас на пригодној свечаности у Угљевику, примјереној условима пандемије корона вируса, Орден „Свети кнез“ СКАНУ начелнику општине Угљевик Василију Перићу.
 
Одлука да Перић добије ово признање, у оквиру велике научне, културне и духовне манифестације СКАНУ,  донио је специјални жири на чијем је челу био академик Керкез.
 
 „Орден „Свети кнез“ је највеће уздарје које је неко из Републике Српске, у којој имамо  више чланова, сарадника и партнера, добио за велики допринос унапређењу средине у којој живи, доприноса сарадњи са матицом, расејањем и са нашим  људима ма гдје живјели, бринућу, чувајући и његујући наш културни и духовни простор, који ниједна Дрина, ни Сава ни многе веће ријеке не могу да омеђе и покидају“, каже академик Керкез, који долази из институције која има скоро 200 чланова доктора наука, универзитетских професора и других људи, који су се доказали у посвећености свом роду, својој отаџбини, борећи за бољи живот садашњих и будућих нараштаја.


 
„Василије Перић је лично за највеће поштовање, јер годинама даје значајан печат развоју и прогресу, не само Угљевика и Републике Српске, већ нашег ,српског рода, у цјелини од тога како је осавременио, демократизовао и унапредио локалну самоуправу, до, рекао бих, инфраструктурних подвига, развоја културних садржаја, који су се приближили велеградским  до духовног живота, који је ову средину сврстао у значајне центре те области, не само у овдашњој епархији и Српској православној цркви.
 
  Академик Керкез истакао је да начелник Перић, с правом, треба да носи и да се поноси Орденом „Свети кнез“, чије само име свједочи колико је вриједно, достојно поштовања као и онај коме је додјељено.
 
 „Носите у здрављу овај орден и поносите се њиме“, рекао је Керкез, захвљајући се начелнику Перићу што је подржао подизање споменика руској болничарки Дарји Александровној на Гучеву, као и зато што  чува сјећање на српске великане, попут Угљевичана, Филипа Вишњића, чувеног народног песника и гуслара, давно названог „српски Хомер“.
 
 Перић је изразио захвалност академику Керкезу и СКАНУ, на изузетно високом одликовању, које је према његовим ријечима и велико признање за Угљевик и Републику Српску.
 
„Ово признање је признање свим грађанима општине Угљевик, и захвалност свима њима на заједничком раду и труду у претходном временском периоду, јер смо заједно урадили много тога на овим просторима“, рекао је Перић.
 
СКАНУ наставља традицију  ове институције, чији су предсједници, прије Другог свјетског рата , били Јосиф Панчић и Јован Цвијић, а чланови сви знаменити људи тога доба и једна жена, наша најчувенија списатељица и интелектуалка Исидора Секулић, који су сачували и свој и образ рода свога и у најтежим временима.

Semberija info