"Батагон Интернационал" преузима Павловић Банку :: Semberija INFO ::

 

"Батагон Интернационал" преузима Павловић Банку


„Батагон Интернационал АГ“ из Швајцарске преузима Павловић Интернатионал Банку, за шта је добио сагласност Агенције за банкарство РС, сазнаје портал КАПИТАЛ.

Докапитализација Павловић банке са седам милиона КМ требала је да буде извршена до 3. децембра, али су из банке два пута затражили продужење рока, што им је и одобрено. Посљедњи рок је истекао јуче. Из Павловић банке данас су за КАПИТАЛ потврдили да ће „Батагон" купити акције те банке. „Правилима 18. емисије је предвиђено право прече куповине од стране постојећих власника које није искориштено, а након више заинтересованих инвеститора, компанија „Батагон Интернационал АГ", Зуг, Швајцарска је поред исказаног интересовања доставила и доказ о резервисаним средствима за стицање контролног учешћа што је објективно и био разлог за прудужавање рока докапитализације", навели су из Павловић банке. Додали су да је закључно са данашњим даном Агенција за банкарство РС издала сагласност за стицање контролног учешћа компанији „Батагон". „У складу са писмом намјере које смо примили од наведеног инвеститора и правилима инвестирања, управо је завршена екстерна ревизија чији налази су у поступку провођења, а након чега ће се створити услови за расписивање нове емисије акција у износу довољном за испуњење свих прописаних параметара и успјешан наставак пословања банке у знатно већем обиму него што је то било посљедњих година", нагласили су у Павловић банци. Истакли су да банка несметано послује, солвентна је и ликвидна. „У прилог томе јесте податак да укупан износ новчаних средстава на данашњи дан износи око 70 милиона КМ, што је вишеструко изнад обавезне резерве на рачуну код Централне банке БиХ", казали су у Павловић банци. Крајем децембрау Павловић банци су рекли да је обезбијеђен новац за докапитализацију, те да је додатни рок за упис и уплату акција потребан ради завршетка свих процедура око потписивања уговора и трансфера средстава.

„Потврђујемо наше претходне наводе да су средства намијењена докапитализацији обезбијеђена, али да је за улагање у банку неопходно провести претходне активности што укључује најприје израду коначних финансијских извјештаја са 31.12.2018. године са мишљењем екстерног ревизора и остале законом предвиђене услове за реализацију нове емисије акција која ће се спровести у новом поступку за познатог купца", нагласили су. Према финансијском извјештају губитак банке у првих шест мјесеци прошле године износио је 2,74 милиона КМ. Ова банка у већинском власништву је породице бизнисмена Слободана Павловића и његове компаније „Слобомир". „Батагон Интернатионал" већ је купио и преузео управљање хотелом „Бистрица" на Јахорини.

Њихов заступник - компанија "Батхотели" званично је почела са радом у „Бистрици" и од 1. априла хотел ће бити затворен због реконструкције, саопштено је у петак из ОЦ „Јахорина". Компанија „Батагон" је крајем прошле године купила и Фабрику акумулатора Сомбор у стечају, а медији у Србији су писали да иза ове фирме стоји бизнисмен Далибор Матић, односно његова супруга Слађана Матић.

КАПИТАЛ