ЕМИР МУСЛИ: РАЗБИЈАЊЕ ПРОЗОРА НА АТИК ЏАМИЈИ НЕЋЕ УТИЦАТИ НА МЕЂУЕТНИЧКЕ ОДНОСЕ У БИЈЕЉИНИ :: Semberija INFO ::

 

ЕМИР МУСЛИ: РАЗБИЈАЊЕ ПРОЗОРА НА АТИК ЏАМИЈИ НЕЋЕ УТИЦАТИ НА МЕЂУЕТНИЧКЕ ОДНОСЕ У БИЈЕЉИНИ


Меџлис Исламске заједнице и Бијељини поднијеће кривичну пријаву против непознатих починилаца који су у раним јутарњим часовима каменицама поломили два стакла на Атик џамији у Бијељини. Ради се о оштећењу споменика националне културе Босне и Херцеговине и за то дјело је запријећена казна затвора, појаснио је за портал Дешавања у Бијељини Емир Мусли, предсједник Меџлиса.

Разбијање прозора неће утицати на међуетничке односе
 
Мусли сматра да се ради о инциденту који неће утицати, а камоли покварити добре међуетничке односе у Бијељини, који су у односу на друге крајеве више него коректни.
 
,, Претпостављамо да је ово учинио неко по нечијем налогу, али је се можда и мало више попило, па се некоме учинило да је то неко херојско дјело. Ми у принципу нисмо незадовољни стањем међуетничких односа у Бијељини. Вјерници у Бијељини несметано обављају вјерске дужности'' каже Мусли .

Полиција извршила увиђај
Полиција је јутрос, како каже, извршила увиђај и коректно одрадила свој посао. Меџлис је тражио провођење пуне истраге, јер на околним објектима постоје камере и видео надзор, и велика је вјероватноћа дасу починиоци снимљени. Вјероватно се ради о вандалима, и Исламска зејадница ће се тако и понашати и тражити проналазак починилаца и њихово кривично кажњавање.
,,Оно што се види на терену је да су ти вандали ушли у двориште џамије између Центра за културу и Пореске управе има један дио који је жичана ограда. Они су ту направили пролаз и потом поразбијали прозоре. Поломили су само два иако су могли и више. Не знам шта је мотив.
 
Да ли је неко ,,контрирао,, Мићићу и из разлога политичке антикампање?
На питање Дешавања у Бијељини да ли се инцидент може повезати са кампањом за локалне изборе и изјавом градоначелника Миће Мићића, да годинама у Бијељини није било инцидената, да се нико ,,ни каменом није бацио на џамију,'' а да се каменовање прозора дешава само два дана послије, Мусли каже да у овом тренутку Меџлис не жели било какву политизацију догађаја.

,,Не волим да се то политизује, али је чињеница да се уочи избора тензије мало подигну, и да нарочито странке пумпају међуетничка питања. Можда је неко по нечијем налогу учинио, а можда се и мало више попило и некоме се учинило да је то херојско дјело. Ми у принципу смо задовољни стањем у Бијељини, а ово што се деси, тражићемо да се учини оно што се ради у свакој нормалној ситуацији , да се истражи, пронађу починиоци. Овај пут ћемо тражити и кривичну одговорност'' закључио је Мусли у изјави за портал Дешавања у Бијељини.
 
Кажњавање вандала, а не политичке тензије
Могући су и дубљи политички мотиви, између осталог каже Мусли и нечији покушај да поквари међуетничке односе у Граду, али Меџлис сматра да су починиоци вандали и да од оваквих догађаја нису поштеђене ни друге средине ни било који народ ,,па ето деси се и нама'', те да за сада све треба истражити и примјерно санкционисати, из то првенствено из разлога да се слични догађаји не би поновили.

(десавањаубијељини.цом)