ЗАВРШАВА ЕВРОПСКА СЕДМИЦА МОБИЛНОСТИ :: Semberija INFO ::

 

ЗАВРШАВА ЕВРОПСКА СЕДМИЦА МОБИЛНОСТИ


,,Мобилност за све без штетних гасова““ слоган је овогодишње Европске седмице мобилности коју је и ове године Бијељина обиљежила бројним активностима. Кампања је трајала од 16. до данас, 22. септембра, с циљем да се побољша квалитет живота кроз промовисање чисте мобилности и одрживог урбаног транспорта.  

Европска седмица мобилности тражи начин да утиче на питања мобилности и урбаног транспорта, као и да побољша јавно здравље људи и квалитет живота. Кампања учесницима даје могућност да истраже улогу градских улица и да експериментишу са практичним ријешењима при суочавању са урбаним изазовима као што је загађење ваздуха.

У складу са стратешким опредјељењем да до 2030. године Бијељина постане  ГРАД БУДУЋНОСТИ,  Градска управа Града Бијељине  и партнери припремили су и реализовали низ програма, пројеката и активности  којима се стварају предуслови  за одрживи привредни, друштвени и еколошки развој.

У Одсјеку за локални економски развој и европске интеграције су поводом Европске седмице мобилности истакли  да су концепт и идеја Седмице мобилности промоција здравог живота, пјешачења, бициклизима и што мање моторног саобраћаја.

Тако је Градска управа  Града Бијељине од 16. до 22. септембра кроз бројне активности промовисала здраве, активне начине кретања без емисије гасова и нову инфраструктуру која промовише инклузиван оквир који укључије све грађане. Активности током Европске седмице мобилности обухватале су анкетирање грађана, подизање свијести о потреби и значају урбане мобилности, отварање центра града за пјешаке у вечерњим сатима, тематске радионице за васпитаче и ученике, мониторинг фреквенције саобраћаја, ревијалну вожњу бициклима, ролеријаду и подјелу награда, као и културно-умјетнички програм. 

Иначе, ово је други пут да Бијељина обиљежава Европску седмицу мобилности и за период од годину дана реализовано је низ активности: израђен је и усвојен План одрживе урбане мобилности за период од 2020- 2030., започето је успостављање и обиљежавање бициклистичких стаза, постављено је 26 паркирних постоља за бицикле на одговарајућим локацијама у граду, уређени су улази у Градски парк и дјечије игралиште који су прилагођени свим грађанима, уређено подручје око канала Дашница и прилагођено за шетњу и рекреацију.  

Имајући све то у виду може се рећи да Бијељина прави значајне кораке како би трансформисала подручје урбане мобилности.

Партнери Градске управе Града Бијељине у реализацији акције Седница урбане мобилности ове године били су Центар за културу, Еколошко удружење ,,Еко пут“, Техничка школа ,,Михајло Пупин“, Полицијска управа Бијељина, а из приватног сектора ,,М-Бајк“ и кафе бар ,,Оно као љубав“.

Европска седмица мобилности завршава данас, 22. септембра обиљежавањем Свјетског дана без аутомобила.

Овог посљедњег дана Европске седмице мобилности, у организацији Агенције за безбједност саобраћаја Републике Српске, на Тргу краља Петра Првог Карађорђевића биће постављен полигон за дјецу/ симулација учешћа у саобраћају. Дјеца ће у времену од 11 до 13 часова имати прилику да на полигону виде правила вожње, а на симулатору колико је важан појас и које су опасности уколико се не вежемо.

Од данашњих активности издваја се вожња скејтбордова, ролшуа и ролера која ће под слоганом заРОЛАЈ стартати у 17 часова на новоуређеном шеталишту на каналу Дашница.

Културно-забавни садржај овог дана је наступ групе ,,Фирма“ на крову Центра за културу у времену од 18 до 23 часа.

Семберија инфо