​Osnovni sud u Bijeljini: Rad u vrijeme vanrednog stanja :: Semberija INFO ::

 

​Osnovni sud u Bijeljini: Rad u vrijeme vanrednog stanja


U situaciji koja je zadesila građane Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, ali i cijelog svijeta, svi sistemi i sve strukture ljudskog društva, pa tako i naše lokalne zajednice, u novim su režimima rada. U potrazi za informacijama koje su bitne za građane, Semberske novine i portal Semberija info, uz sve mjere zaštite i socijalnog distanciranja, posjetili su na njegovom radnom mjestu  Aida Hanušića, predsjednika Osnovnog suda u Bijeljini.

Interesovao nas je novi režim rada ove pravosudne ustanove, koja radi skraćeno radno vrijeme, od 9 do 13 časova. Sve tužbe ili prijedlozi ne primaju se na pisarnici suda nego putem pošte. U martu je zaprimljeno 1549 predmeta, što je za 200 predmeta manje nego u martu prošle godine. Kontinuitet rada održao se u proteklom mjesecu, ali je neizvjesno šta će se dešavati do kraja aprila i tokom maja, jer se ne održavaju ročišta.



„U tom skraćenom radnom vremenu pružaju se usluge građanima koji moraju i mogu završiti neophodne administrativne poslove, kao što je ovjera apostile, izdavanje uvjerenja o nekažnjavanju i slično. Sud radi, sudska uprava radi i rade dežurne službe. Sudije rade na principu dežurstva, po jedan sudija na svakom odjeljenju, u skraćenom radnom vremenu,“ kaže Hanušić i dodaje da se radi o situaciji kakva nije uobičajena, što uzrokuje određene poteškoće u radu, ali se sve planirane norme još uvijek ispunjavaju. Prioritetni stari predmeti takođe se rješavaju prema planu.

Na početku epidemije, ovaj sud je sredinom marta dobio uputstva Ministarstva pravde Republike Srpske i Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine, a mjere koje su preduzete na osnovu toga na snazi su do daljnjeg. 

„Primarni cilj ovog suda je zdravlje svih zaposlenih, kao i zdravlje građana, učesnika u sudskom postupku.  Mjere koje smo dobili od nadležnih odnose se na ograničavanje rada, skraćenje radnog vremena, organizovanje rada od kuće sudija ovog suda kao i na prioritetne predmete, a to su predmeti lišenja slobode. Dalje, 23. marta Visoko sudsko i tužilačko vijeće donijelo je set mjera kojima je dalo konkretne upute u kojim predmetima će se suditi u sudskim postupcima. Predložili su predsjednicima sudova da se rad organizuje tako što će se odložiti svi glavni pretresi u krivično-pravnoj materiji, osim u predmetima u kojima je određen pritvor ili se traži određivanje pritvora, u kojima postoji opasnost od zastarjelosti i u ostalim hitnim slučajevima propisanim krivičnim zakonima u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj,“ kaže naš sagovornik Hanušić.

Dodaje da su u prekršajno-pravnoj materiji takođe odloženi svi predmeti, osim predmeta koji su pokrenuti na osnovu prijave zbog postupanja suprotno izdatim rješenjima i naredbama nadležnih organa za vrijeme vanrednog stanja prouzrokovanog korona virusom. Što se tiče građanske materije, tu su takođe odložena sva suđenja, osim u predmetima u kojima se treba odlučiti o mjeri osiguranja, koja štiti i sprječava ugrožavanje nečijeg prava, dok se taj spor pred sudom ne riješi. 



„Dakle, nakon tih uputstava donio sam „Odluku povodom epidemiološke situacije izazvane pojavom i širenjem  KOVID 19  (Korona virus)“, koju smo objavili javno na sajtu suda, postavili na vidna mjesta na ulasku u zgradu suda i na takav način obavijestili građane, a i ovo je jedna od prilika za informaciju građanima. Dalje, uradili smo dezinfekciju prostorija suda. Imali smo problem sa nabavkom zaštitne opreme, ali tu su nam u susret izašli Gradska uprava i gradonačelnik Mićo Mićić, te načelnik Opštine Lopare Rado Savić, jer i u toj opštini ovaj sud ima svoje odjeljenje. Trenutno imamo maske za sve zaposlene, za sudije, ali i za stranke koje žele da uđu u sud u ovom periodu,“ kaže Aid Hanušić, predsjednik Osnovnog suda u Bijeljini, koji ima i poruku za građane, poslodavce, lokalnu vlast i sve zainteresovane koji imaju neke sudske sporove:

„I dalje postoji institut sudske nagodbe. Poželjno bi bilo da stranke u sporovima pokušaju približiti svoje stavove do sudskog poravnanja. Svoj interes u ovom smislu svi zainteresovani mogu prijaviti na dežurni telefon centrale suda 055/224-910 u vremenu od 9 do 13 časova. Sva poravnanja bi se radila uz sve mjere zaštite u sudnici broj 11 koja se nalazi u prizemlju i dovoljno je prostrana za mjere socijalne distance. Takođe, u slučaju potencijalnih sudskih sporova,  apelujem da se dva puta razmisli o mogućim sporovima vezanim za radne odnose kako bi se izbjegla nepotrebna suđenja nakon prolaska ove neposredne opasnosti. Naravno, sud ne uskraćuje ničije pravo i bićemo uvijek na usluzi građanima kojima želim da uspješno i u zdravlju prebrode ovo vanredno stanje.“

​Semberske novine - Semberija info