PLATE FUNKCIONERA VEZATI ZA PROSJEČNE PLATE U REALNOM SEKTORU :: Semberija INFO ::

 

PLATE FUNKCIONERA VEZATI ZA PROSJEČNE PLATE U REALNOM SEKTORU


Predsjednik Gradskog odbora PDP-a Banjaluka Draško Stanivuković rekao je da će grad Banjaluka imati ekonomičnu, štedljivu, ali i dalje efikasnu javnu upravu kada su u pitanju izabrani funkcioneri (Gradonačelnik, predsjednik skupštine, lokalni parlamentarci), te da oni kao izabrani od strane naroda u krizi, kakva je sada treba prvi da podnesu teret toga.

,,Ono što mi predlažemo jeste da se plate funkcionera vežu za prosječne plate u realnom sektoru, a ne da se plate funkcionera vežu za prosječne tri i po plate u gradskoj upravi. Po prvi put bi funkcioneri imali motiv da se bave pitanjem podizanja prosječne plate u realnom sektoru, jer bi time i njihova plata rasla”, kaže Stanivuković.
 
Stanivuković dodaje da je licemjerno da Gradonačelnik ima bruto platu od 8000 KM, dok ugostitelji nisu primili obećanu minimalnu platu iz aprila mjeseca.
 
,,Gradska uprava u ovome trenutku ima preko 80 savjetnika i koordinatora, 12 odjeljenja, 24 odsjeka, 2 kabineta, te isto toliko službi i odsjeka, te 7 samostalnih odsjeka. Racionalnim postavljenjem ove organizacije mogu se za jedna mandatni period napraviti uštede od 8 miliona maraka. Kako? Ukidanjem funkcije drugog potpredsjednika (ušteda više od 300 000KM), plate funkcionera dovesti uvisinu dvije prosječne plate u realnom sektoru, te uvećanje 5% u odnosu na kriterijum broj stanovnika jedinice lokalne samouprave, smanjenjem broja savjetnika i reorganizacijom Gradske uprave”, pojašnjava Stanivuković.
 
On pojašnjava da bi se tim mjerama oslobodila sredstva koja bi se mogla uložiti u zapošljavanje, što je jedan od prioriteta programa ,,Nova Banja Luka”, ali i za besplatan javni prevoz za penzionere, sufinansiranje vrtića i besplatne udžbenike za osnovnoškolce, što su u vlasti tvrdili da je nemoguće.
 
,,Transparentnim prikazivanjem svakog računa većeg od 500 KM i ovakvom raspodjelom sredstava će doći nova epoha u Gradskoj upravi najvećeg grada u Srpskoj”, zaključuje Stanivuković.
 
(PDP)