ODRŽAN MARŠ "STAZOM EGZODUSA" - STRADANjE SRBA VOZUĆE ZLOČIN BEZ KAZNE (FOTO) :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN MARŠ "STAZOM EGZODUSA" - STRADANjE SRBA VOZUĆE ZLOČIN BEZ KAZNE (FOTO)


Maršom "Stazom egzodusa" obilježeno je 26 godina od masovnog stradanja Srba iz Vozuće u opštini Zavidovići i doline rijeke Krivaje. U ofanzivi muslimanskih snaga i islamskih plaćenika 10. septembra 1995. spaljeno je 30 srpskih sela, a protjerano oko 1.920 porodica. U vrijeme obilježvanja desio se incident.

Pored spomen-krsta, prošla je kolona vozila sa zastavama Islamske države, a uzvikivano je "Alahu ekber".
 
Učesnici marša "Stazom egzodusa", koji su jutros krenuli iz Tumara na Ozrenu stigli su u vozućko naselje Stog putem dugim 22 kilometra, kojim su se Srbi iz Vozuće i doline Krivaje povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

To je tzv. kamionski put, kojim su se povlačili od pripadnika takozvane Armije BiH i plaćenika iz islamskih zemalja, koji su protjerali kompletno srpsko stanovništvo sa ovih prostora.

Povratak je ovdje stao prije 10 godina. Vratilo se tek oko 170 srpskih domaćinstava, uglavnom starijih.
 


Dok pali svijeću za poginule saborce, Zoran Arežina iz Laktaša prisjeća se ratnih dana u Vozući. Kaže da je prvi put nakon 26 godina došao na mjesto gdje je 94.godine bila borba za goli život. Svijeću za poginulog supruga pali i Milosava Petrović. Novi dom našla je u Srpcu, ali duša je, kaže, ostala u Vozući.

Sjećanje na etničko čišćenje Srba sa zeničke regije i na zločine počinjene u Vozući, dolinom rijeke Krivaje i Ozrena, koje su počinili pripadnici takozvane Armije BiH i islamski plaćenici, uz podršku NATO snaga, mora biti trajno radi opomene budućim naraštajima i uvršteno u kalendar datuma značajnih za Srpsku, rekao je predsjednik Zavičajnog udruženja Zavidovićana Zoran Blagojević.
 


- Ovdje su odrubljivane glave naših vitezova i sokolova, a da je to tako bilo dokaz je i ova masovna grobnica u kojoj je pronađeno 21 tijelo, od kojih 17 obezglavljeno. Ako misle da ćemo zaboraviti, nećemo, nećemo zaboraviti ni ovu masovnu grobnicu, ni naših 129 lica koje još uvijek tražimo - dodao je Blagojević.

On je istakao da su se u Vozući sukobile dvije vojske, muslimanska koja je osvajala i srpska koja je branila svoja vjekovna ognjišta i manastire.

U ofanzivi na Vozuću protjerano je 1.920 srpskih porodica sa 7.680 članova. Preživjeli poručuju da neće odustati od traganja za svojim nestalim, ali i dok odgovorni za egzodus i masovno stradanje ne budu kažnjeni.



(RTRS)