Lukač: Za Srpsku živote dalo 784 pripadnika MUP-a :: Semberija INFO ::

 

Lukač: Za Srpsku živote dalo 784 pripadnika MUP-a


BANjALUKA - Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač istakao je da je živote za Republiku Srpsku dalo 784 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/, što pokazuje koliko je policija bila bitan činilac u stvaranju Republike.

Lukač je podsjetio da je Republika Srpske izgubila vojsku na koju je imala pravo po Dejtonskom sporazumu, te da je onog trenutka kada je prestala da postoji Vojska Republike Srpske policija na sebe preuzela održavanje svih vidova bezbjednosti.


“Prošli smo mnogo izazova, mnogo zahtjeva za održavanjem mirnog života u Srpskoj i MUP je mnogo radio na tome. Kroz svoju organizacionu strukturu MUP se mijenjao u zavisnosti od izazova koje smo imali pred sobom. U posljednjih šest godina 1.500 mladih policajaca ulazi u sastav MUP-a, čime dobijamo novu snagu i potencijal”, rekao je Lukač za RTRS.

Lukač je istakao da Republika Srpska neće dozvoliti da njena policija bude oslabljenja, što je dokazano kroz sve prethodne godine.

“Iz godine u godinu smo jačali MUP. Ljudski resurs je na prvom mjestu, ali je jednako važno kvalitetno školovanje, opremanje i obuka da bi dobili kvalitetnog policajca. Mislim da smo to uspjeli da uradimo i naša Policijska akademija iz godine u godinu ima sve bolje mlade policajce, što se vidi širom Srpske”, naveo je Lukač.

On je ponovio da je vlast u Republici Srpskoj na vrijeme zauzela stav da se na njenoj teritoriji ne mogu praviti migrantski kampovi, da nijedna lokalna zajednica ne želi na svojoj teritoriji da ima takve centre, jer oni ugrožavaju bezbjednost građana.

“Da se ta odluka pokazala ispravnom najbolje pokazuje stanje u Unsko-sanskom katonu. Na području Federacije BiH migranti u toku jedne sedmice naprave više krivičnih djela nego u Republici Srpskoj za gotovo godinu dana”, napomenuo je Lukač.

On je poručio da će MUP nastaviti da jača, da povećava svoje kapacitete u školovanju mladih kadrova, u opremanju svojih jedinica.

Lukač je rekao da je cilj da Srpska ima spremnu policiju da odgovori svim izazovima, počevši od borbe protiv organizovanog kriminaliteta, otkrivanja teških krivičnih djela do svih drugih prijetnji bezbjednosti.

“Imamo dobre rezultete u tim poslovima, tako da smo neke vidove kriminalna smanjili na minimum. To govori da policija radi na organizovan način”, dodao je Lukač.

​Srna / Glas Srpske