Ko će biti novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine? :: Semberija INFO ::

 

Ko će biti novi direktor Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine?


Krajem prošle sedmice raspisan je javni oglas za izbor i imenovanje novog direktora Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine (UIO BiH). Pravo na ovu poziciju polažu SNSD i SDP. Politički dogovor još nije postignut. Da li imenovanje prvog čovjeka Uprave može uzdrmati koaliciju na državnom nivou, ali i sam SNSD unutar kojeg postoji nekoliko frakcija od kojih svaka želi vidjeti svog kandidata u direktorskoj fotelji.

Upravom od njenog osnivanja, već 20 godina, upravljaju kadrovi iz Federacije BiH. Sada je trenutak, kaže državni ministar finansija i trezora, Zoran Tegeltija, koji se najčešće i pominje kao novi direktor Uprave, da se to promjeni i da direktor bude Srbin iz Republike Srpske.

ZORAN TEGELTIJA, ministar finansija i trezora BiH

"Sadašnjem direktoru mandat je istekao u junu 2020. godine. Prema tome, stvorene su sve pretpostavke da se provede procedura i da se nakon 20 godina na čelu UIO nađe Srbin iz Republike Srpske".

U SDP-u ne misle da je imenovanje direktora Uprave gotova stvar, jer aspiracije za ovu funkciju ima i "Trojka", u kojoj se pribojavaju da bi u slučaju da SNSD-ov kadar bude direktor, sve finansijske poluge u državi bile u rukama ove stranke.

NERMIN NIKŠIĆ, predsjednik SDP-a BiH

"Mi smo jako zainteresovani, ne mislim kao SDP, nego kao 'Trojka' da preuzmemo odgovornost za UIO".

Za SNSD nema dileme. Prvi čovjek Uprave bit će kadar ove stranke. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik demantovao je navode da oko toga postoje bilo kakve nesuglasice unutar stranke. Nije želio saopštiti ime novog direktora, ali je zato potvrdio ono što se već znalo, a to je ko odlučuje ko će biti novi direktor.

Dok se čeka novi direktor, Upravu, zbog malih plata i loših uslova rada svakodnevno napuštaju kadrovi. Trenutno im u odnosu na važeću sistematizaciju nedostaje 459 službenika. Ne rješava se ni problem smještaja ove institucije u Banjaluci, iako je ona finansijska žila kucavica cijele države.

RATKO KOVAČEVIĆ, portparol UIOBiH

"Očekujemo od svih u ovoj državi, ne od novog direktora, nego od svih u ovoj državi da jednostavno posvete više pažnje ovoj instituciji koja zaista osigurava novac za funkcionisanje svih nivoa vlasti".

Uprkos brojnim problemima, Uprava za indirektno oporezivanje nastavlja tamo gdje je stala prošle godine. U prva dva mjeseca ove prikupljeno je 120 miliona maraka više prihoda u odnosu na isti period prošle godine. Ako se po jutru dan poznaje, do kraja ove godine bit će, i to značajno, premašena i magična cifra od deset milijardi KM prikupljenih prihoda.


BHRT