FBiH mora plaćati sahranu svojih penzionera iz Srpske :: Semberija INFO ::

 

FBiH mora plaćati sahranu svojih penzionera iz Srpske


- Federalni zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje ubuduće će srodnicima svojih preminulih korisnika, a koji su živjeli u Srpskoj, morati da plaća naknadu pogrebnih troškova, jer je tako odlučio Ustavni sud BiH.

Pravda je, dakle, prema njima zadovoljena, za razliku od prijeratnih korisnika, koji su pravo na penzionisanje ostvarili do 30. aprila 1992. godine na području koje sada pripada FBiH, a kojima FBiH odbija da isplati ono što su zaradili, pa je taj teret na sebe preuzela Srpska.

Naime, Ustavni sud BiH je ukinuo odredbu Zakona o PIO FBiH kojom je pravo na naknadu pogrebnih troškova u slučaju smrti korisnika penzije Zavoda PIO FBiH uslovljeno time da je korisnik imao prebivalište u FBiH ili Brčko distriktu.

U praksi je to značilo da jedino za penzionere sa prebivalištem u Srpskoj, a kojim su penzije stizale iz FBiH, nisu isplaćivani pogrebni troškovi.

To je, međutim, presjekao Ustavni sud BiH, nakon postupka koji je pokrenula supruga preminulog korisnika penzije Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji je u trenutku smrti imao adresu u Srpskoj.

U Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) Republike Srpske kažu da je bilo očekivano da Ustavni sud BiH u ovom predmetu presudi u korist apelanta, po pitanju isplate pogrebnih troškova za umrlog korisnika prava na penziju Federalnog zavoda MIO/PIO, imajući u vidu da je Federalni zavod, kao nosilac osiguranja na području FBiH, isplaćivao pogrebne troškove samo za svoje korisnike koji su imali prebivalište na području FBiH i Brčko distrikta, ali ne i korisnicima koji su imali prebivalište na području Srpske.

"Ovom odlukom Ustavnog suda BiH prestaće dosadašnje različito postupanje, odnosno diskriminacija, prema korisnicima u zavisnosti od mjesta prebivališta, tako da će nakon odluke Ustavnog suda BiH svi korisnici Federalnog zavoda MIO/PIO, bez obzira na to da li imaju prebivalište na području Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta, imati pravo na isplatu pogrebnih troškova za umrlog korisnika penzije", pojasnili su za "Nezavisne novine" iz Fonda PIO RS.

Kako dodaju, u vezi s pitanjem isplate pogrebnih troškova iza smrti korisnika prava na penziju Fond PIO Republike Srpske postupao je i postupa na drugačiji način u odnosu na Federalni zavod MIO/PIO.

"Tako da je pravo na isplatu ovog novčanog davanja imao svaki korisnik Fonda PIO Republike Srpske, bez obzira na to da li ima prebivalište u Republici Srpskoj, Federaciji BiH ili Brčko distriktu, što je apsolutno ispravno u skladu sa odredbama Pravilnika o isplati pogrebnih troškova za umrlog korisnika penzije i drugim pravnim propisima koji regulišu ovo pitanje", ističu iz Fonda PIO Republike Srpske.

Sa druge strane, u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje u izjavi za "Nezavisne novine" kažu da će postupati u skladu s presudom te da će se o detaljima naknadno izjasniti.


(Nezavisne)