OVE DVE ZEMLjE IMAJU NAJMOĆNIJE PASOŠE NA SVETU


Reč je o dvema azijskim zemljama koje dele prvo mesto na listi najmoćnijih pasoša.
 
Prema najnovijem istraživanju kompanije "Henley & Partners", Japan i Singapur imaju najmoćnije pasoše - ove dve azijske države plasirale su se na vrh liste zahvaljujući mogućnosti putovanja bez vize u čak 189 zemalja sveta, navodi sajt Index.hr.
 
Kada su zemlje našeg regiona u pitanju, Slovenija je na 10. mestu, Hrvatska na 20, Srbija na 41, Severna Makedonija na 46, Crna Gora na 47, a BiH na 51. mestu.
 
užna Koreja pala je sa prvog mesta na drugo i tako se pridružila Finskoj i Nemačkoj. Svaka od te tri zemlje omogućava putovanje bez vize na 187 destinacija širom sveta.
 
Na trećem mestu su Danska, Italija i Luksemburg,s čijim se pasošima bez vize može posetiti 186 država, a slede ih Francuska, Španija i Švedska sa 185.
 
Austrija, Holandija, Portugal i Švajcarska dele peto mesto, a na šestom mestu nalazi se čak sedam država - Velika Britanija , Sjedinjene Američke Države, Belgija, Kanada, Grčka, Irska i Norveška.
 
Najveći napredak zabeležili su Ujedinjeni Arapski Emirati koji su prvi put u istoriji ovog istraživanja ušli u top 20 i ovu poziciju dele sa San Marinom i Hrvatskom koja je najniže rangirana članica EU.
 
Na dnu liste nalaze se Pakistan, Sirija i Irak, a Avganistan sa čijim pasošem je moguće obići tek 25 zemalja bez vize nalazi se na poslednjem mestu.
 
Kompanija "Henley & Partners" i ove godine sprovodi istraživanje o tome koliko su jake putne isprave pojedinih zemlja, a rezultati su utemeljeni na podacima Međunarodne asocijacije za vazdušni saobraćaj (IATA).

​Mondo