OSVEĆENjE VODICE I DOLAZAK SVEŠTENIKA U DOM :: Semberija INFO ::

 

OSVEĆENjE VODICE I DOLAZAK SVEŠTENIKA U DOM


Korona i svećenje vodice učinila drugačijom?

Tokom Vaskršnjeg posta, na ovim prostorima, uobičajen je dolazak parohijskog sveštenika u dom kako bi osvještao vodicu.

Dolazak sveštenika u dom trebalo bi da pričinjava veliko zadovoljstvo za ukućane, jer je to prilika da se prisustvuje porodičnoj molitvi u okviru koje se sveti vodica.

S obzirom na način života i mnoge koji su zaposleni, sveštenik se obično najavljuje. Međutim, sada je korona učinila svoje, pa i svećenje vodice ovog Vaskršnjeg posta je različito, kako u okruženju, tako i u samoj Semberiji, u odnosu na prethodni period. Primjera radi u nekim parohijama u Srbiji osvećenje vodice pred Vaskrs ,,odloženo'' je za petrovski post. Naravno, imajući u vidu da će epidemiološka situacija u vezi sa koronom biti znatno bolja.
Ovdje, u Semberiji, osvećenje vodice sveštenici obaljaju uz poštovanje epidemiološlih mjera i, naravno, uz saglasnot domaćina.

U nekim seoskim parohijama, sveštenici idu od kuće do kuće, u bočicama nose osvještanu vodicu i, ne ulazeći u domove, dijele vodicu, uz napomenu da su zdravlje i život na prvom mjestu i iz predostrožnosti se tako ponašaju, vjerujući da će i ovo zlo koje je zadesilo cijelu Planetu brzo proći.

Inače, za osvećenje vodice treba pripremiti posudu čiste vode, svijeću, kadionicu, tamjan, briket, bosiljak i šibicu ili upaljač za prisluživanje svijeće. Ako bilo šta od od ovog nemate, obično sveštenik to sve ima kod sebe. Poželjno je i da svi članovi porodici prisustvuju molitvi. Poželjno je i da sve prostorije budu otvorene kako bi sveštenik sva odjeljenja okadio i pokropio osvećenom vodicom.

Da bi voda, služila za osvećenje i očišćenje onih koji je piju ili se krope njome, sveštenik ovim svetim činom na vodu priziva Božiji blagoslov, te voda dobija silu koja služi na iscjeljenje duše i tijela, na odagnanje vidljivih i nevidljivih neprijatelja, na osvećenje i očišćenje oskrnavljenih stvari i predmeta za ljudsku upotrebu, jednom riječi, na veliku duhovnu korist onih koji vjeruju i sa povjerenjem je upotrebljavaju.

Osvećenje vodice po domovima nije samo „puki“ običaj, nego potreba  vjernika, koji osjećaju potrebu da povremeno budu osvećeni i očišćeni kropljenjem svetom vodicom.

Dolazak sveštenika ima za cilj da se njeguje naša duhovnost, pravoslavlje i svetosavlje, da budno čuvamo svoju vjeru i svoju srpsku tradiciju.
Dolazak sveštenika molitva u domu je za zdravlje, za porodični mir, napredak, sreću i svako drugo dobro.

Semberija info