DANAS JE SVETI LUKA :: Semberija INFO ::

 

DANAS JE SVETI LUKA


Danas je sveti Luka. Jevanđelista Luka, Grk po rođenju, prije krštenja neznabožac, jedan je od apostola. Po zanimanju ljekar, bio je izuzetno obrazovan, sa velikim darom za slikarstvo. Naslikao je tri ikone Bogorodice sa Hristom koje su postale uzor svim kasnijim ikonama majke Božije, pa se smatra osnivačem hrišćanskog ikonopisa.

Hrišćanstvo uči i da je pisac trećeg Jevanđelja Novog Zavjeta, oko 60. godine. Pratio je apostola Pavla na misionarskim putovanjima, a kasnije je i sam propovijedao. U 84. godini mučno je stradao za vjeru.
Praznik je u našem narodu poznat kao Lučindan i česta je krsna slava. Obično se kaže: "ide Luka-eto vuka" ili "sveti Luka snijeg do kuka", najavljujući zimu i snjegove. Zato se valja što prije pripremiti.
Prema bogoslužbenom kalendaru Srpske pravoslavne crkve, ovaj dan nije obilježen kao zavjetni, već je kao "crno slovo" svrstan u praznike od značaja za suštinu crkve.

Kao svog zaštitnika slave ga i obrazovne ustanove, među kojima je i Akademija Srpske pravoslavne crkve za umjetnost i konzervaciju. Poštuje se i kao zaštitnik medicine i farmacije, bolnica i apoteka, ljekara, farmaceuta i bolesnika.

Prema vjerovanju danas ne smijete da budete prijeki i nervozni, jer je Sveti Luka bio blag i miran, uvijek pomagao ljudima.