„Vizantika“ donijela duh srednjeg vijeka i renesanse :: Semberija INFO ::

 

„Vizantika“ donijela duh srednjeg vijeka i renesanse


Ansambl „Vizantika“ (VisAntiqua) iz Beograda, koji izvodi ranu muziku iz perioda srednjeg vijeka, renesanse i baroka, nastupio je u Eparhijskom kulturnom centru u Bijeljini u okviru 26. manifestacije „Višnjićevi dani“, predstavljajući uglavnom muziku koja je nastala na prostoru zapadne Evrope.


 
Umjetnički rukovodilac Ansambla Jelena Teofilović izjavila je prije nastupa da im je čast što nastupaju u zdanju kakvo je Eparhijski kulturni centar, te da su srećni što će po prvi put podijeliti svoju muzičku interpretaciju sa bijeljinskom publikom.
 
- Srednjevekovni repertoar sastoji se uglavnom od kompozicija anonimnih autora, ali trudimo se da izvodimo i nekolicinu pesama koje su nastale na našim područjima, a zapisale su ih starije kolege i izvodili umetnici poput Vere Zloković i Zorke Vasiljević. To su pesme viteštva, junaštva, pesme koje slave ljubav, dobrotu i plemenitost – naglasila je Teofilovićeva.
 
Ona je istakla da ansambl čini 10 članova koji osim vokalne interpretacije, promovišu stare instrumente poput laute i zurle.
 
Predstavnik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Bijeljine Ognjen Vujičić naveo je da „Prosvjeta“ organizovanjem ovakvih koncerata želi da održi veze sa tradicijom, ali i da Bijeljincima predstavi muzičke sastave kakve do sada nisu imali priliku da čuju.
 
-  „Prosvjeta“ je društvo kojem ne manjka entuzijazma, ljudi i ideja. Drago nam je da u publici vidimo i nastavnike i učenike koji će nastaviti da šire ideju „Višnjićevih dana“. Svijet danas sigurno izgleda drugačije nego 1902. godine kada je „Prosvjeta“ osnovana, ali naši odbori u oko 50 mjesta u BiH i šire, sigurno će pomoći u promovisanju kulture i pravih vrijednosti – dodao je Vujičić.
 
Ansambl za ranu muziku „Vizantika“ (VisAntiqua) nastupio je do sada širom Srbije, zatim u Republici Srpskoj, Italiji i Hrvatskoj. Osnovali su ga tadašnji učenici Odsjeka za ranu muziku Muzičke škole „Josip Slavenski“ iz Beograda.