VIJEK OD ROĐENjA ARHITEKTE BRANKA PEŠIĆA :: Semberija INFO ::

 

VIJEK OD ROĐENjA ARHITEKTE BRANKA PEŠIĆA


Vijek od rođena arhitekte Branka Pešića i 15 godina od smrti biće obilježeno izložbom „Otisci graditelja” u Ustanovi kulture „Parobrod” u Beogradu, koja će biti otvorena u petak 22. oktobra u 19 časova.

Arhitekta Branko Pešić ostavio je obimno i složeno graditeljsko djelo na različitim poljima arhitektonskog stvaralaštva. Uz višedecenijsku pedagošku djelatnost profesora Građevinskog fakulteta (1951-1986), uspješno i efikasno je vodio izuzetno komplikovane građevinske projekte, kao što su izgradnja tada najviše građevine na Balkanu, Palate Beograd, visine preko sto metara (1974), kao i još veći i zahtjevniji poduhvat, nastavak gradnje Hrama Svetog Save, pedeset godina poslije započetih radova, saopštio je organizator izložbe.

Od njegovih mnogobrojnih realizovanih projekata veliki dio opusa posvetio je izložbenoj i sajamskoj arhitekturi. Na arhitektonskim  konkursima Pešić je dobio preko dvadeset nagrada. Među ostvarenjima su mu i tridesetak crkvenih objekata i konaka među kojima se ističe crkva Sv. Petke na Čukaričkoj padini. Bio je predsjednik i član brojnih stručnih žirija i učesnik izložbi. Na mjestu predsjednika sekcije arhitekture Ulupudsa je bio 14 godina, a zatim četiri godine i predsjednik ovog udruženja.

Predsjednik Saveza primjenjenih umjetnika i dizajnera Jugoslavije bio je godinu dana. Za svoj rad Branko Pešić dobio više medalja i diploma za angažovanje na kulturnom i stručnom polju. Na izložbi će biti prikazan njegov stvaralački opus uz potpuno lične utiske i zapažanja zabilježene u autobiografskim zapisima „Sjećanja”, u kojima nas vodi kroz svoj život i rad kroz mozaik istorijskih, ličnih i poslovnih izazova.

Autorski tim izložbe čine Marija Andrejević, Ana Petrović i Marija Pavlović. Postavka traje do petog novembra.

(Politika)