U subotu se obilježavaju Zadušnice, ovo su običaji :: Semberija INFO ::

 

U subotu se obilježavaju Zadušnice, ovo su običaji


Izvor: Glas Srpske

Prve ovogodišnje Zadušnice, zimske, obilježavamo ove subote, 9. marta. Običaj nalaže da se tog dana obiđe i očisti grobno mjesto, upale svijeće, ali i posjeti crkva.

Simbolika Zadušnica ogleda se u prisjećanju na preminule, pa je važno da im upalimo svijeću. Ukoliko ne možete da odete na grobno mjesto, otiđite u crkvu i namijenite jednu svijeću za pokoj duše preminule osobe.

Šta treba ponijeti u crkvu, pri polasku na jutarnju liturgiju?

Na zadušnice u crkvu obavezno nosite kuvano žito, crno vino, svijeću za žito, svijeću za svakog preminulog ili jednu veliku svijeću za sve, spisak imena vaših preminulih dragih osoba, kao i, po svojim mogućnostima, novčani prilog za crkvu.

Nakon liturgije, u crkvi se služi parastos, nakon čega se ide do grobova pokojnika.

Šta se nosi na groblje za Zadušnice?

Na grob se uvijek nosi svijeća, žito i crno vino. Neko nosi i keks, kafu, ili omiljene bombone ili pivo za pokojnika.

Žito, vino i svijeća na groblju nose se s posebnom namjenom.

Svijeća simbolizuje svjetlost Hristovu, žito podsjeća da “zrno tek kad umre rod donosi“, kako je govorio Isus Hrist. Žito će sveštenik preliti vinom koje označava Božije milosrđe koje će zacijeliti rane grijeha.

Vjeruje se da na zadušnice valja upaliti svijeće za pokojnike kako ne bi čitave godine “bili u mraku“. Mnogi misle da se i žito i hrana pripremaju za umrle, ali istina je da se ono daje okupljenima i prolaznicima koji će u molitvama spomenuti pokojnika.