NEDA MARJANOVIĆ, OBILjEŽAVA „SVOJ“ I JUBILEJ SKUD „SEMBERIJA“: Učiteljica sa pjesmom u srcu :: Semberija INFO ::

 

NEDA MARJANOVIĆ, OBILjEŽAVA „SVOJ“ I JUBILEJ SKUD „SEMBERIJA“: Učiteljica sa pjesmom u srcu


Ove godine navršava se 70 godina od osnivanja SKUD „Semberija“ iz Bijeljine. Povodom velikog jubileja, u organizaciji ovog kulturno-umjetničkog društva tokom cijele 2024. godine, planirano je održavanje brojnih svečanosti.
 
Jedan od prvih koraka u slavljeničkom nizu biće solistički koncert Nede Marjanović, koji će biti održan 31. marta u Centru za kulturu „Semberija“.


 
-Koncert se održava povodom 70 godina SKUD „Semberija“, ali i mog ličnog jubileja – 20 godina pjevanja u SKUD-u. Biće to ostvarenje moje dugogodišnje želje. Pjevaću etno, narodne i sve one pjesme koje neizmjerno volim“, rekla je za „Semberija info“ uvijek nasmijana Neda Marjanović.
 
Ona je, kako sama kaže, sluhista. Ono što čuje to i otpjeva. Izostanak formalnog muzičkog obrazovanja nije je spriječilo da pjesmom oko sebe neprestano širi najljepše emocije. Svoj put uz pjesmu veže najprije za crkveni hor, potom učešće u vokalnoj grupi „Sember“, pri SKUD „Semberija“, jedno vrijeme u horu ovoga društva, te naposlijetku za žensku vokalnu grupu i solo pjevanje u SKUD-u.
 
-Volim da pjevam stare pjesme koje se u današnje vrijeme rijetko imaju priliku čuti. Nekada me kritikuju i savjetuju da malo osvježim svoj muzički repertoar a ja samo želim da sve nas podsjetim na jedan mali dio našeg ogromnog kulturnog blaga koji je nažalost neopravdano zanemaren. I tu, zaista, ne tražim, niti očekujem ikakvu materijalnu nadoknadu. U Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“, osmog febrara, promovisana je knjiga „Sofka“. Ne trebam pojašnjavati ko je bila Sofka, ali mi je čast da sam tu veče, u okviru promocije knjige bila zadužena da otpjevam nekoliko Sofkinih pjesama. Poslije mi je prišlo nekoliko žena i izrazilo svoju sreću i zadovoljstvo što su ponovo čuli njene stihove. Od takve publike meni ne treba veće nagrade“, izjavila je Neda Marjanović.


 
Neda je završila Pedagoški fakultet, ima zvanje profesora razredne nastave ili, kako djeca više vole: učiteljice. Pet godina radi u Predškolskoj ustanovi „Petar Pan“ u Bijeljini. Počela je sa vrtićkom grupom kao odgajateljica, a potom kao učiteljica u produženom boravku. Ovih pet godina u vrtiću predstavlja za Nedu još jedan fakultet na kojem je, uz najmlađe naučila odgovornost, brigu, ljubav, empatiju...
 
-Sjećam se početaka! Bilo je jako stresno, kako valjda i treba da bude kada se počne raditi. Međutim, brzo je sve došlo na svoje jer sam uvijek bila okružena djecom, u jednu ruku sama sam i dan - danas jedno veliko dijete tako da smo, mališani i ja u Predškolskoj ustanovi „Pater Pan“ brzo postali veliki prijatelji. Iskustvo sa njima mi je potvrdilo da uvijek treba biti otvoren, komunicirati s njima i pri tome voditi računa, naravno. Oni su djeca, čista, nevina, a ja imam osjećaj da se ponekada pogledima sporazumijevamo“, sa osmijehom za ,,Semberija info’’ govori Neda Marjanović, dodavši da ju je ljubav prema djeci odvela u još jedan projekat.
 
Radi se naime, o edukativnim radionicama „Tinker Labs“ Bijeljina namijenjenim za djecu uzrasta od četiri do 14 godina.


 
I ovdje Neda Marjanović ima priliku da na nov, kreativan i zanimljiv način djeci približava detalje matematike, hemije, biologije... i da bude srećna zbog toga.
 
(Semberija info)