Nagrađeni roman “Poslije zabave” večeras predstavljen u Bijeljini :: Semberija INFO ::

 

Nagrađeni roman “Poslije zabave” večeras predstavljen u Bijeljini


Dobitnik NIN-ove nagrade Stevo Grabovac, predstavio je večeras bijeljinskoj publici svoj nagrađeni roman "Poslije zabave".  Riječ je o prvom romanu iz Republike Srpske ovjenčanim ovim uglednim priznanjem. 



Glavni motiv u romanu je zločin nad romskom djecom u okolini Broda, tokom rata u BiH devedesetih, koji nije imao veze sa ratnim dejstvima, za koji se znalo, ali nije bilo istrage. Grabovac kaže da je to jedna od centralnih tema oko koje se vrte sve ostale teme, ali je roman ujedno  i priča o prijateljstvu, kao  i odrastanju.

-Roman gravitira oko teme jednog užasnog, monstruoznog zločina ali se više bavi  životima ljudi  koji su posredno ili neposredno povezani sa tim.To je istovremeno priča o porodici, odnosu sa ocem, na neki način priča o odrastanju  i prijateljstvu.To je neka moja lična priča,odnosno moj odnos prema tom strašnom zločinu”,istakao je Grabovac.



Grabovac je rođen u Slavonskom Brodu, a živi i radi u Banjaluci. Objavio je zbirku pjesama "Stanica nepostojećih vozova", a njegov prvi roman "Mulat albino komarac" (2019. godina) bio je u najužem izboru za NIN-ovu nagradu.

(Semberija info)