ODRŽAN NOVOGODIŠNjI KONCERT UČENIKA MUZIČKE ŠKOLE U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

ODRŽAN NOVOGODIŠNjI KONCERT UČENIKA MUZIČKE ŠKOLE U BIJELjINI


Učenici Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“ iz Bijeljine večeras su održali tradicionalni novogodišnji koncert. Posebnu draž večerašnjem nastupu učenika osnovne i srednje muzičke škole predstavlja činjenica da ova bijeljinska škola ove godine obilježava 70. rođendan.



-Naša škola je osnovana 13. novembra 1953. godine, tako da smo i mi od 13. novembra ove godine realizovali niz aktivnosti kojima smo obiljažili ovaj veliki jubilej naše obrazovne institucije. Tokom prethodnih četrdesetak dana naši učenici su održali niz koncerata na kojima su pokazali svoj talenat i svoje znanje. Večeras je kruna obilježavanja jubileja naše škole – 70 godina postojanja institucije koja se bavi obrazovanjem mladih muzičara u našem gradu – i tim povodom ćemo javnosti predstaviti naše učenike koji su ostvarili najbolje rezultate u ovoj godini. Želim sa ponosom istaći da naša škola nema problema sa zainteresovanošću učenika za upis. Ove školske godine smo upisali preko 400 učenika što je rekordan broj mladih koji su željni muzičkog obrazovanja“, rekao je pred početak koncerta Mladen Jefimić, direktor Muzičke škole „Stevan Stojanović Mokranjac“.



Inicijativu za pokretanje škole za muzičko obrazovanje u Bijeljini pokrenula je 1953. godine Ljerka Pejčić, tadašnji profesor na Muzičkoj akademiji u Beogradu koja je tokom svojih posjeta Semberiji prepoznala bogat, neiskorišten muzički potencijal ovoga kraja. Narodni odbor opštine Bijeljina donio je 11. septembra 1953. godine odluku o otvaranju Niže muzičke škole. U prvoj školskoj godini upisan je 91 učenik na tri odsjeka: klavirski, gudački (violina, violončelo i kontrabas) i duvački. Nešto kasnije otvoren je i odsjek harmonike. Iz godine u godinu broj učenika Muzičke škole u Bijeljini se neprestano povećavao tako da je prirodnim slijedom uz osnovnu, maja mjeseca 1992. godine osnovana i srednja muzička škola. U školskoj 2004/05. godini Muzičku školu „Stevan Stojanović Mokranjac“ pohađala su 254 učenika a u ovoj, 2023/24. školskoj godini taj broj je premašio 400 učenika.



(Semberija info)