DJECA PJEVAJU SEMBERIJI: Dječji muzički spektakl - Bijeljina 2023. :: Semberija INFO ::

 

DJECA PJEVAJU SEMBERIJI: Dječji muzički spektakl - Bijeljina 2023.



Kreativni tim DJEČJEG KULTURNOG CENTRA iz Bijeljine, u saradnji sa upravom grada Bijeljina, punih dvadeset godina - na Mitrovdan, uspješno je organizovao ovaj kulturni događaj za djecu. Bilans dosadašnjih priredbi je preko 3.500 učesnika i promocija oko 300 savremenih dječjih pjesama, kao značajni prilog muzičkoj nastavi u osnovnim školama. 2003. godine realizovan je i festivalski program sa konkursom za nove pjesme na zadatu temu. Kulturna baština je obogaćena brojnim novim pjesmama na temu - Semberija.

Veoma uspješni bili su i nastupi predstavnika ovog festivala na “Zmajevim dječjim igama” (N.Sad), “Lino festu” (Sarajevo), „Đurđevdanskom festivalu“ (Banjaluka), “Tin festu” (Donji Milanovac), “Euro pop festu” (Budimpešta), Radost Evrope (Beograd), na festivalima u Rumuniji i Bugarskoj, “Mali kompozitor“ Banja Luka kao i u mnogim TV programima za djecu. 

CILj FESTIVALA - Polazeći od činjenice da je razvijanje kreativnih sposobnosti i njihova afirmacija od posebnog značaja u procesu obrazovanja i vaspitanja djece, ovaj festival okuplja darovitu djecu različite jezičke i vjerske pripadnosti, što je od značaja za razvijanje uzajamnog razumijevanja i tolerancije. Svu odabranu djecu priprema stručni tim autora i pedagoga.

DJECA PJEVAJU SEMBERIJI spada u red netipičnih dječjih festivala. To je festival djece pjevača, TAKMIČENjE VOKALNIH SOLISTA - učenika osnovnih škola, mlađeg i starijeg uzrasta. Ovaj festival  je ujedno i prava prilika da se iskažu mladi talenti, a za najbolje postoje realne mogućnosti za nastupe i na drugim festivalima, kao i dječjim TV programima i tako uz ekipu stručnjaka razvijaju svoj talenat, promovišu svoju školu i svoj grad. 
Na festivalu učestvuju ne samo djeca iz matičnih škola, nego i iz seoskih koje pripadaju opštini. Po pravilu DJECA PJEVAJU SEMBERIJI svake godine okuplja između 350 i 400 učesnika. U raskošnoj scenografiji, uz vrhunske tehničke uslove ovaj impozantan broj učesnika izvodi dinamičan muzički program sa repertoarom savremenih dječjih pjesama, pisanih na stihove najpoznatijih dječjih pisaca. DJECA PJEVAJU SEMBERIJI kroz savremeni muzički izraz vraća dječju pjesmu tamo gdje joj je mjesto - u školske klupe - i doprinosi osavremenjavanju muzičke nastave i školskih priredbi. 

Stručni žiri dodjeljuje za oba uzrasta - 1., 2., 3. i specijalnu nagradu za interpretaciju, kao i GRAND PRIX za najboljeg solistu bez obzira na kategoriju. Nagrade se sastoje od diplome, zlatne plakete i “zlatne statue”, sa ugraviranim logotipom festivala i nazivom nagrade. 

DJECA PJEVAJU SEMBERIJI je propraćen kako elektronskim, tako i štampanim medijima. Za ovu manifestaciju po pravilu vlada veliko interesovanje. 

Voditelj programa je Branimir Rosić Leteća gitara, umjetnički direktor festivala i predsjednik stručnog žirija je kompozitor Jovan Adamov, a izvršni producent je Blagiša Nikolić.

Realizaciju tradicionalnog festivala "Djeca pjevaju Semberiji" radi Dječji Kulturni Centar - Bijeljina.

        BLAGIŠA NIKOLIĆ,                                                                                       JOVAN ADAMOV,
  direktor Dječjeg kulturnog centra                                                           umjetnički direktor festivala