Završen Sedamdeset šesti svjetski kup u harmonici: Bijeljina i Ugljevik ušli u svjetsku istoriju harmonike :: Semberija INFO ::

 

Završen Sedamdeset šesti svjetski kup u harmonici: Bijeljina i Ugljevik ušli u svjetsku istoriju harmonike



U Centru za kulturu “Semberija” večeras je zatvorena trodnevna svjetska muzička smotra, Sedamdeset šesti Svjetski kup u harmonici koji je organizovala  Svjetska asocijacija akordeonista, u saradnji sa Udruženjem umjetnika “Artist” iz Bijeljine i Muzičkom školom “Kornelije Stanković”.

Svjetski kup u harmonici okupio je takmičare i članove žirija iz trideset zemalja svijeta. Po prvi put  Svjetski kup u harmonici održan je u BiH i Republici Srpskoj, što predstavlja veliki uspjeh za sve one koji su učestvovali u organizaciji ovog  planetarno poznatog muzičkog takmičenja. 



Mirko Paterini iz Italije, predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista, izjavio je da je zadovoljan organizacijom Sedamdeset šestog kupa akordeonista.



 “Mogu da kažem da smo imali jednu fantastičnu sedmicu. Kvalitet svih učesnika je bio izvanredan. Ono što mogu da posebno istaknem, zajedno sa svojim saradnicima, da sam doživio izuzetno pozitivno iskustvo kada je u pitanju angažovanje  organizatora i volontera na ovom takimičenju. Doživjeli smo divne trenutke, spremnost svih i na svakom mjestu da nam pomognu oko što bolje organizacije ovog kupa. Mislim da ćemo iz Bijeljine i Ugljevika otići sa punim srcem iskazane dobrodošlice i ljubaznosti koju smo ovdje doživjeli. Hvala vam puno. Što se tiče muzike koja je ovdje prezentovana, evidentno je da u svim zemljama postoje škole muzike i harmonike, ali se izdvajaju one zemlje koje su na najvišem nivou, kada je riječ o muzičkom obrazovanju. Na ovom najvišem nivou takmičenja, talenti mogu da se pojave iz bilo koje države. Imamo veoma mlade muzičare iz Kine koji su već postigli izvanredan uspjeh. Tu su i učesnici iz Srbije i BiH koji su postigli ogroman uspjeh. Moram da kažem i to da imamo jako uspješne takmičare iz brojnih država svijeta”, naglasio je Mirko Paterini.



Aleksandar Salivano iz Rusije, član Svjetske asocijacije akordeonista, izjavio je da je ovogodišni Svjetski kup u harmonici izuzetno dobro organizovan, možda i ponajbolje do sada.



 “Bili smo jutros i u posjeti i kod Njegovog preosveštenstva episkopa Fotija, odakle nosimo izuzetne utiske. Odlično smo prihvaćeni i puni smo prelijepih utisaka. Ovogodišnji Svjetski kup se izdvaja po tome što je u organizaciji prisutna podrška svih institucija i Crkve, što je izuzetno važno. Posebno bih zahvalio Slaviši Periću, jer je uspio da na ovakvom nivou organizuje Svjetski kup u harmonici, istovremeno ujedinivši sve institucije i nivoe vlasti u pružanju podrške harmonici. Muzika je ovdje ujedinila sve ljude i nacije”, istakao je Aleksandar Salivano.

Slaviša Perić, počasni potpredsjednik Svjetske asocijacije akordeonista, izjavio  da je Svjetski kup u harmonici spade u najvažniji kulturni događaj u Republici Srpskoj i BiH u ovoj godini.



“Drago mi je što smo uspjeli okupiti takmičare iz trideset država. Pubika je uživala u koncertima u protekla tri dana. Imali smo jak nivo izvođenja, jaku konkurenciju. Vladala je prijateljska atmosfera. Imali smo puno poteškoća oko organizacije Svjetskog kupa u harmonici, ali, bez obzira na sve te okolnosti i poteškoće, mi smo uspjeli da, po prvi put, Ugljevik i Bijeljinu, Republiku Srpsku i BiH stavimo na muzičku mapu svijeta i na taj način ih upisali u svjetsku muzičku istoriju. Svjetski kup je najstarije takmičenje i okuplja najbolje svjetske harmonikaše. Drago mi je da smo organizacijom Svjetskog kupa ispisali istoriju harmonike i na ovim prostorima”, izjavio je profesor doktor harmonike Slaviša Perić.


Semberija info - Lj. Ljubojević