MOLBA ZA DONACIJU :: Semberija INFO ::

 

MOLBA ZA DONACIJU


Molimo vas za donaciju, povodom Međunarodnog dana filozofije, koji se obilježava svakog trećeg četvrtka u novembru, Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia Banjaluka raspisuje Konkurs za najbolji filozofski esej.

Učesnici konkursa su srednjoškolci i studenti koji su državljani BiH, a nagrade koje učesnici konkursa mogu osvojiti su novčane i to u zajedničkom iznosu od 500,00 KM za prva tri osvojena mjesta i/ili ukoliko donator ponudi drugu vrstu nagrade, a zanimljivu pomenutoj populaciji, onda se mogu uvrstiti i nagrade druge vrste (laptop, električni trotinet, mobilni aparat, slušalice, književna djela, članarine, poklon bonovi i sl.).

Kako su izgledali dosadašnji konkursi možete pogledate putem sljedećih poveznica:

https://6yka.com/novosti/medunarodni-dan-filozofije-proglasenje-pobjednika-na-konkursu-za-najbolji-filozofski-esej-2021-godine
https://6yka.com/kultura-i-zabava/medunarodni-dan-filozofije-2022-zlata-veronika-bosnjak-napisala-najbolji-filozofski-esej

Podršku Konkursu obezbjeđuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, u smislu odobrenja slanja poziva na adrese svih srednjih škola Republike Srpske.

Nagrađeni radovi su objavljeni u međunarodno priznatom Naučno-popularnom časopisu A PRIORI, čiji je  izdavač Udruženja Sofia, u kategoriji NAGRAĐENI RADOVI. Svim autorima se dodjeljuju potvrde o učešću, a nagrađenim autorima plakete za osvojeno prvo, drugo i treće mjesto.

Inače, Međunarodni dan filozofije je proglasio UNESCO i obilježava se svakog trećeg četvrtka u novembru. Prvi put je obilježen 21. novembra 2002. godine. Obilježavanjem Međunarodnog dana filozofije svake godine UNESCO naglašava trajnu vrijednost filozofije za razvoj ljudske misli, za svaku kulturu i za svakog pojedinca. Generalna konferencija UNESCO-a bila je uvjerena da bi „institucionalizacija Dana filozofije u UNESCO-u kao ,,Međunarodnog dana filozofije” dobila priznanje i dala snažan podsticaj filozofiji, a posebno nastavi filozofije u svijetu“.

Udruženje za promovisanje kulture i mišljenja Sofia svake godine organizuje takmičenje u pisanju argumentativnih eseja iz filozofije, na kojem mogu učestvovati srednjoškolci i studenti Bosne i Hercegovine.

Takođe vas želimo upoznati sa našim udruženjem, te našim ciljevima i planovima.

Udruženje je osnovano 2018. godine, a sve do danas organizovali smo niz filozofskih projekata, književnih promocija, okruglih stolova iz sfere obrazovanja, te izdavačke podvige koji su dostigli međunarodni nivo.
Cilj udruženja je nastaviti raditi i posvetiti pažnju radu s mladim naučnicima i književnicima, te edukaciji i akademskom opismenjavanju domaćeg naučnog kadra, jer želimo da se u Banjoj Luci, ali i u čitavoj Bosni i Hercegovini, odnosno regionu i u budućnosti održi jaka intelektualno motivišuća sredina, posebno za mlade. U budućnosti želimo stipendirati mlade istraživače, te im na taj način omogućiti i egzistencijalno olakšati bavljenje naučnim radom.

U udruženju je trenutno aktivno pet članova seniora, a to su doc. dr Lamija Neimarlija, sa Univerziteta u Sarajevu, Nela Lazić Pilipović, prof, zatim magistar književnosti Marko Bačanović, nastanjen u Poljskoj,  mr Miroslav Galić, viši asistent sa Univerziteta u Banjoj Luci, te Ana Galić, magistar filozofije.

Takođe imamo sveukupno 16 članova naučno-uređivačkog odbora Naučno-popularnog časopisa A priori, čiji je izdavač Udruženje Sofia. A priori je postao međunarodno prepoznatljiv časopis, čiji su radovi indeksirani u priznatim međunarodnim bazama kao što su: ROAD, DOAJ, ERIH PLUS, Google Scholar, itd.

Godine 2021. godine ostvarili smo saradnju sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Banjaluci, te smo time potvrdili naš cilj, a to je razvoj i afirmacija filozofskih, naučnih i kulturnih vrijednosti BiH društva, te razvoj svestrane edukovane ličnosti.

Zahvaljujući kvalitetnoj saradnji sa štampanim i elektronskim medijima (Buka magazin, Nezavisne novine, EuroBlic, …), a koja je rezultat prepoznatih rezultata Udruženja Sofia i pozitivnog uticaja na cjelokupnu društvenu zajednicu, zastupljeni smo u medijskom prostoru kroz praćenje rezultata naših događaja, ali i svih drugih aktivnosti koje se provode tokom godina u organizaciji našeg udruženja.

Na poveznici https://udruzenjesofia.wordpress.com/  možete pronaći opis rada udruženja, a u slučaju da želite pomoći rad udruženja kroz finansijsku donaciju, molimo vas da donaciju uplatite na račun Udruženja za promovisanje kulture i mišljenja Sofia, Carice Milice 58; 78 000 Banja Luka; RS BiH. MB: 11176950; JIB: 4404428630007; Šifra djelatnosti: 94.12; Nova Banka ad Banjaluka, Filijala Banjaluka; transakcioni  račun: 5551000042925863 s napomenom ,,donacija".