CRVENI KRST I BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“: PREDAVANjE IGORA JURIĆA “UKRADENA BEZBJEDNOST“ :: Semberija INFO ::

 

CRVENI KRST I BIBLIOTEKA „FILIP VIŠNjIĆ“: PREDAVANjE IGORA JURIĆA “UKRADENA BEZBJEDNOST“


Na inicijativu Gradske organizacije Crvenog krsta Bijeljina, u Biblioteci „Filip Višnjić“, organizovano je predavanje Igora Jurića „Ukradena bezbjednost“. Sekretar GO CK Bijeljina Aleksandar Savić, istakao je da je Jurić gost na inicijativu Crvenog krsta, kako bi se obilježio 30. avgust, Dan nestalih, ali i da se govori o gorućoj temi, a to je bezbjednost djece na internetu.



-Mi smo kao organizacija posvećeni svom radu i u tom cilju ćemo biti  mnogo prisutniji i u školama, a takođe u vrtićima, kako bismo razgovarali sa njima. Na taj način želimo da sa njima i među njima gradimo iskrenost i povjerenje“, rekao je Savić. Igor Jurić je naglasio da, kada se govori o nestancima djece, u Srbiji je prošle godine prijavljen nestanak 1.801 osobe od kojih 1. 620 je pronađeno.

-Mi još uvijek ne znamo gdje je 181 osoba, što je ogroman broj i da pojasnim da pričam o punoljetnim licima. Sa druge strane, problem nestalih lica je što se ne bavimo porodicama nestalih lica, a oni ne samo da su bolu i tuzi,nego i u neizvjesnosti. Kada govorimo o seksualnom zlostavljanju djece, nažalost, to je prisutna pojava. Tragedija koja je zadesila moju porodicu u kojoj je preminula moja kćerka Tijana, prvi put sam se susreo sa pedofilijom i zlostavljanjem djece. Shvatio sam tad da je to toliko rasprostranjeno i da mi nismo svjesni ko je sve u našem okruženju i koliko moramo raditi da se takve stvari razotkriju, da ohrabrimo žrtve da o tomegovore i na kraju, da se oni koji čine takve stvari, nađu iza rešetaka“, rekao je Jurić. On je eprisutnim u prepunoj sali biblioteke predstavio sistem rane uzbune o nestaloj djeci Amber alert, sistem koji bi podrazumijevao da, kada se desi nestanak djeteta, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, informacije gdje je dijete viđeno poslhednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS poruku sa tim informacijama, da benzinske pumpe i svi trgovinski lanci imaju te informacije na svojim LED ekranima. Zahvalnost na dolasku u Bijeljinu, Juriću je izrazila direktor biblioteke Željana Arsenović, a zahvalila se Crvenom krstu na pokrenutom inicijativi.



(Semberija info)