Izložba Beč Bijeljina je međunarodni projekat kulturne saradnje :: Semberija INFO ::

 

Izložba Beč Bijeljina je međunarodni projekat kulturne saradnje


Izložba Beč Bijeljina je međunarodni projekat saradnje koji će biti otvoren 19.maja 2023. u 19 sati u Galeriji Centra za kulturu "Semberija" u Bijeljini, u trajanju do 16. juna 2023.

Inicijativa za ovaj projekat proizašla je iz dijaloga Suzane Hofer, Pavla Golijanina
i Aleksandra Todorovića. 

Cilj ovog projekta je kulturna saradnja Austrije i Bosne i Hercegovine na polju savremenih umjetničkih praksi. Ova inicijativa uspostaviće približavanje i prezentovanje savremenih umjetničkih tokova umjetnika grada Beča, jednog od najvibrantnijih i najraskošnijih kulturnih centara u Evropi u interakciji sa domaćim autorima iz Bijeljine.

Izložba će objediniti radove 30 umjetnika sa izuzetno šarenolikim, konceptualno jakim i izuzetno inovativnim pristupom, te nastojati da napravi temelj u izgradnji međunarodne saradnje između Bijeljine i drugih većih evropskih kulturnih centara. Izložba ovih razmjera pozicioniraće naš grad i galeriju kao novi kulturni epicentar u narednom periodu, mjesto na kom može da se vidi i doživi savremena umjetnost.

Veoma je važno istaći da će određeni broj radova biti posebno izrađen za ovu izložbu. Tokom rezidencije porodice Todorović, koji su velikodušno ponudili radionice za keramiku, sitoštampu i rizografiju kako i u saradnji sa lokalnim zanatlijama umjetnici će biti u prilici da rade na licu mjesta što izložbi daje prizvuk spontanosti, inicijative i živog dijaloga.

JU Centar za kulturu "Semberija" Bijeljina