Muzej Semberije - Otvorena izložba o Milici Babić Andrić, prvoj srpskoj kostimografkinji :: Semberija INFO ::

 

Muzej Semberije - Otvorena izložba o Milici Babić Andrić, prvoj srpskoj kostimografkinji


Foto: Semberija info
U Muzeju Semberije večeras je otvorena izložba o Milici Babić Andrić, prvoj srpskoj kostimografkinji i univerzitetskom profesoru, rođenoj u Šamcu, koju je priredio Centar za kulturu Šamac.

Milanka Blagojević, direktorica Centra za kulturu Šamac, autor ove izložbe, kaže da je izložba nastala u sklopu Festivala “Milica” pokrenutog prvi put prošle godine u Šamcu.



 “Naš rad na popularizaciji ličnosti i djela Milice Babić Andrić rezultirao je i ovom izložbom.  Ona je ostala nekako u sjenci, u javnosti je upamćena samo kao supruga našeg nobelovca Ive Andrića, iako je trideset godina radila kao prvi školovani srpski kostimograf u Narodnom pozorištu u Beogradu. Radila je od 1930. do 1960. godine u Narodnom pozorištu  i opremila je više od 300 pozorišnih predstava. U njenom rodnom gradu, sve do prošle godine, nije ništa urađeno na boljem upoznavanju njene ličnosti i djela. Čak je i njena rodna kuća srušena, da bi se izgradila jedna stambena zgrada. Moja želja je bila da osvijetlimo njen rad i ime i da fokus stavimo na dugogodišnji rad Milice Babić Andrić u pozorištu. Ministarstvo prosvjete i kulture prepoznalo je značaj ličnosti Milice Babić Andrić i svrstana je u red značajnih ličnosti Republike Srpske, uz Ćopića, Dučića, Kočića i druge. Na inicijativu Ministarstva prosvjete i kulture odobrena su i sredstva za izgradnju i opremanje Spomen - sobe Malice Babić Andrić u Šamcu, koju ćemo otvoriti u aprilu”, kaže Milanka Blagojević, ističući da je ova izložba otvorila “Andrićeve dane” prošle godine, u oktobru, u Travniku, u rodnoj kući Ive Andrića. Dio građe, skice, fotografije, pisma, za ovu izložbu ustupio je i Narodni muzej u Beogradu, kao i Muzej pozorišnih umetnosti Srbije, gdje se čuva značajna građa, vezana za rad Milice Babić Andrić.



Goran Nikić, koautor izložbe, zaposlen u Centru za kulturu u Šamcu podsjeća  da je svojevremeno bila pokrenuta peticija protiv rušenja kuće u kojoj je rođena Milica Babić.



“Iznenađen  sam pozitivnim reagovanjem javnosti nakon što je pokrenuta inicijativa za izgradnju Spomen - sobe posvećene Milici Babić Andrić u Šamcu. Veliki je doprinos i Eparhije zvorničko - tuzlanske koja je dala na korištenje objekat u kojem će biti smještena Spomen - soba. Na taj način biće sačuvano vrijedno kulturno nasljeđe i kulturno blago našeg naroda”, kaže Nikić.

 Tanja Lazić, muzejski savjetnik u Muzeju Semberije izjavila je da je izložba o Milici Babić Andrić prva izložba koja je otvorena u 2023. godini u prostorijama Muzeja.



“Značaj izložbe je u tome što nas upoznaje sa obimnim stvaralačkim radom Milice Babić Andrić. Izložba će biti otvorena do 10. marta. Muzej Semberije je vlasnik legata Rodoljuba Čolakovića i Milice Zorić Čolaković, koji su bili veliki prijatelji sa Ivom Andrićem i Milicom Babić Zorić”, istakla je Tanja Lazić.

(Semberija Info)