PROSLAVLjENA SLAVA I DVADESET GODINA OD OSVJEŠTENjA MANASTIRA SVETI VASILIJE OSTROŠKI U BIJELjINI :: Semberija INFO ::

 

PROSLAVLjENA SLAVA I DVADESET GODINA OD OSVJEŠTENjA MANASTIRA SVETI VASILIJE OSTROŠKI U BIJELjINI


Jedan od najvećih svetitelja i pravednika Božijih
 
Uz prisustvo velikog broja vjernika i blagočestivog naroda i uz poštovanje epidemioloških mjera, u  porti Manastira posvećenog Svetom Vasiliju u centru Bijeljine, služena je Sveta liturgija i slomljen slavski kolač.
Svetu arhijerejsku liturgiju služili su episkop zvorničko-tuzlanski Fotije i episkop osječko - poljski i baranjski Heruvim sa sveštenstvom i monaštvom Eparhije zvorničko-tuzlanske. Svetoj liturgiji prisustvovao je i gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović, koji je bio i kum slave.



- Ovaj pomen vršimo u spomen Svetog Vasilija Čudotvorca, zaštitinika ove naše svete obitelji i naše Eparhije zvorničko-tuzlanske. Danas smo se sabrali u velikom broju, koliko to ova situacija sa ovom nesrećom dozvoljava. I u drugim hramovima u Bijeljini služe se liturgije kako bi vjernici mogli i tamo doći i pomoliti se za naše spasenje i spasenje duša naših. Sveti Vasilije je jedan od najpoštovanijih svetitelja u našem narodu i za života je smatran svetiteljem. Za života su njegove molitve postajale djelo. Bio je pravdenik i na nivou starozavjetnih i novozavjetnih pravednika i istiniti sluga Božiji i hijerarh Hristov’’, započeo je svoju besjedu Njegovo preosveštenstvo vladika zvorniko-tuzlanski, uz podsjećanje na životni put Svetog Vasilija.



- Pripovijedao je Sveti Vasilije Jevandjelje Hristovo svakoj Bogoljubivoj duši i narod je veoma rano prepoznao tu njegovu vrlinu. On je izgledao za života sveti. Ljudi prepoznaju lik svetoga čovjeka, jer je preobražen, jer je Hristolik. Sveti Vasilije je bio veliki jevadjelista i širom Hercegovine propovijedao je, kršćavao i poučavao narod. Turci su ga, u to doba, zvali Rajin Bogomoljac, Narodni Bogomoljac. Nikoga nije prezirao i svima je pomagao. Na Svetoj Gori, kao Sveti Sava, idući od kelije do kelije, od starca do starca Svetogorskog, skupljajući med njihovog učenja, susreo se sa mnogim blagodatnim ljudima’’, rekao je vladika Fotije, naglašavajući da je boravak na Svetoj Gori ostavio veliki pečat u životu Svetog Vasilija Čudotvorca.



Podsjećamo, gradnja Manastira ,,Sveti Vasilije’’ u Bijeljini trajala je od 1996. do 2001. godine. Prilikom osvećenja Manastira, 11. maja 2001. godine, služilo je 19 arhijereja Srpske pravoslavne crkve. Manastir je i sjedište Eparhije Zvorničko-tuzlanske. Pored hrama, koji se nalazi u sredini kompleksa izgrađena je i zgrada administrativnog sjedišta Eparhije sa bibliotekom koja broji više od 30.000 hiljada naslova.
 
Unutrašnjost hrama živopisao je Dragan Marunić iz Beograda, a kompleksom dominira zvonik, čija je visina 37 metara. U manastirskom hramu nalaze se: kopija ikone Bogorodice Trojeručice - dar manastira Hilandar, pokrov sa moštiju Svetog Vasilija Ostroškog, čestica moštiju Prepodobnog Sisoja Velikog i čestice moštiju prepodobnih otaca Kijevsko-pečerske lavre.

Semberija info