BOGATA ISTORIJA U SLIKAMA I PORTRETIMA :: Semberija INFO ::

 

BOGATA ISTORIJA U SLIKAMA I PORTRETIMA


Povodom obilježavanja Dana državnosti u Galeriji Matice srpske, tokom oba praznična dana, održavaju se kustoska vođenja kroz stalnu postavku ove kuće.

Vođenjem pod nazivom „Istorija u slikama”, koje je održala kustoskinja Stanislava J. Mindić, u ponedeljak u 13 i 17 sati, publika je mogla da se upozna sa djelima iz 19. vijeka koja svjedoče o „zlatnom dobu” srpske istorije oličene u srednjovekovnoj državi Nemanjića, ali i sa djelima nastalim pod uticajem onovremenih istorijskih događaja i ideje o obnovi srpske državnosti u periodu poslije Prvog i Drugog srpskog ustanka.

Vođenjem naslovljenim „Srpski jezik i umjetnost”, koje će održati filolog Milica Milošević u utorak u 13 i 17 sati, posjetioci će se podsetiti istorije našeg jezika. Od Save Mrkalja, preko Vuka Stefanovića Karadžića, do Đure Daničića radilo se na reformi srpskog jezika, koju će kasnije prihvatiti mlađi naraštaji poput pjesnika Branka Radičevića. Preko portreta značajnih i pomenutih ličnosti, obuhvaćena je priča o razvoju srpskog književnog jezika i pravopisa od početka do sredine 19. vijeka, sa akcentom na Vukovom radu.